filteri close
Objavljeno: 12.11.2023. Image source: Pexels
300x600

Kada je vreme da se obratimo reumatologu

Moderno doba sa sobom nosi obilje obaveza, koje su često praćene stresom i dugotrajnim sedenjem, dok slobodno vreme postaje sve ređe. Ovaj način života ugrožava zdravlje, što dovodi do učestalijeg javljanja autoimunih bolesti. 

Profesorka Gorica Ristić, stručnjak za reumatologiju, ukazuje na simptome koje ne bi trebalo ignorisati i savetuje kada je pravi trenutak da se obratimo reumatologu.

U današnjem životu, koji je ispunjen stresom, mnoge autoimune bolesti se aktiviraju.

Zglobovi postaju ukočeni, šta učiniti?

Profesorka Ristić objasnila je da je predispozicija za određene bolesti prisutna od rođenja, ali da njihovo ispoljavanje zavisi od spoljašnjih faktora.

"Veliki stresovi mogu izazvati pojavu bolesti, čak i kod pacijenata koji su dugo bili u remisiji. Takvi događaji, poput gubitka posla ili smrti nekog bliskog, mogu dovesti do recidiva koji je ponekad agresivniji od osnovne bolesti", ističe dr Ristić.

Prema njenim rečima, broj autoimunih bolesti raste, delom zbog stresnog načina života, a delom zbog bolje dijagnostike i veće svesti o ovim bolestima.

Dr Ristić naglašava da su zapaljenske bolesti poput reumatoidnog artritisa i psorijaznog artritisa povezane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Savremeni način života, uključujući i gojaznost, doprinosi tom riziku.

Simptomi kao što su bol, crvenilo ili otok u zglobovima koji traju nekoliko dana su razlog za posetu lekaru. Simetričnost tegoba je indikator da treba kontaktirati reumatologa.

Kako se leči perikarditis?

"Većina ozbiljnih zapaljenskih bolesti počinje simetrično", objašnjava dr Ristić. Bol pri rukovanju može biti znak blage inflamacije u zglobovima.

Autoimune bolesti često se manifestuju promenama na koži, pa dermatolozi često prvi uoče pacijente s ovim bolestima.

"Vojnomedicinska akademija nudi inovativne terapije za reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, psorijazni artritis, a terapije su dostupne preko Fonda. Rezultati terapija omogućavaju pacijentima da žive normalno", ističe profesorka Ristić.

Interdisciplinarni pristup u lečenju je ključan, a podrazumeva saradnju više specijalnosti. Fizioterapeuti, pod vođstvom fizijatra, igraju važnu ulogu u rehabilitaciji pacijenata, što se odlično nadovezuje na inovativnu terapiju, zaključuje dr Ristić.

Izvor: RTS