filteri close
Objavljeno: 30.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Antoni Shkraba
300x600

Perikarditis je vrsta srčane bolesti uzrokovane upalom srčane maramice (perikarda), koji je tanka vrećasta membrana oko srca.

Perikard pomaže u podmazivanju srca i omogućava mu da se nesmetano kreće unutar grudnog koša. Imajte na umu da postoje različite vrste perikarditisa. Akutni perikarditis, za početak, obično se razvija iznenada, ali se vremenom poboljšava. S druge strane, hronični perikarditis se razvija postepeno i može trajati nekoliko meseci.

U nekim slučajevima, perikarditis može dovesti do komplikacija, kao što je perikardni izliv - nakupljanje tečnosti u perikardijalnoj kesi. Tečnost može da pritiska srce i otežava gutanje ili disanje dok ležite. Perikarditis može dovesti  i do ozbiljne komplikacije koja se zove tamponada srca, što je stanje opasno po život koji se javlja kada se krv ili tečnost nakupljaju u perikardu i stisnu srce.

Tihi ubica razara organizam - prepoznajte simptome na vreme

Postoji nekoliko uzroka perikarditisa, uključujući autoimune bolesti, lekove i bakterijske infekcije. Streptococcus pneumoniae je najčešći uzrok bakterijskih infekcija povezanih sa perikarditisom, prema studiji iz 2013. godine.

Autoimune bolesti, kao što su lupus i reumatoidni artritis, mogu dovesti do perikarditisa. Drugi uobičajeni uzroci uključuju traumu grudnog koša, kao što je saobraćajna nesreća ili pad, i neželjeni efekti određenih lekova. U nekim slučajevima, izvor ovog stanja je rak koji se proširio na perikard.

Neki simptomi perikarditisa uključuju bol u grudima, koji je obično oštar i pojavljuje se na levoj strani grudnog koša ili na zadnjoj strani grudne kosti i često je gori kada ležite, duboko dišete ili kašljate. Ostali simptomi su groznica, kašalj, umor i otok nogu.

Lečenje

Lečenje perikarditisa zavisi od osnovnog uzroka i težine stanja. Prva linija lečenja akutnog perikarditisa je obično aspirin ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), kao što je ibuprofen. U nekim slučajevima, kortikosteroidi se mogu prepisati za smanjenje upale.

Ako je perikarditis posledica bakterijske infekcije, antibiotici će biti prepisani za lečenje osnovne infekcije. Međutim, ako je uzrok rak ili neko drugo osnovno zdravstveno stanje, druge opcije lečenja će se fokusirati na rešavanje osnovnog stanja. Na primer, kada dođe do nakupljanja tečnosti u perikardijalnoj kesi, tečnost će možda morati da se isprazni kroz proceduru koja se zove perikardiocenteza.

Zbog toga je važno da posetite lekara ako imate simptome perikarditisa, jer rana dijagnoza i lečenje mogu pomoći u sprečavanju komplikacija. Da bi dijagnostikovao perikarditis, vaš lekar može obaviti fizički pregled i naručiti različite analize, uključujući elektrokardiogram (EKG), rendgenski snimak grudnog koša ili kompjuterizovanu tomografiju (CT).