filteri close
Objavljeno: 26.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/McRonny
300x600

Važno je da na vreme "uhvatite" visok krvni pritisak

Kada su bolesti povezane sa srcem u pitanju, visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija, jedno je od najčešćih stanja koje dovodi do opasnosti.

Šta je krvni pritisak uopšte?

Ukratko, krvi je potreban određeni pritisak da bi se pumpala kroz telo, ali kada taj pritisak postane previsok, može značajno da oštetiti arterije i krvne sudove.

Kada visok krvni pritisak postane hroničan problem, koji otprilike muči pola Srbije, to može da dovede do nakupljanja plaka na zidovima krvnih sudova. Što je naslaga više, krvni sudovi su uži, što dodatno otežava efikasno pumpanje krvi.

Ove temperature sada nisu zdrave, ovako možete sebi da pomognete

"U SAD 47 odsto populacije ima dijagnostikovanu hipertenziju. Gojaznost, dijabetes, nedostatak vežbanja, loša ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola, upotreba duvana i genetika doprinose riziku od hipertenzije", kaže dr Rand Meklejn.

Prema procenama, 18 odsto svih smrti na globalnom nivou može da se pripiše hipertenziji (oko 9,4 miliona ljudi). A ono što je najveći problem je što visok krvni pritisak možda uopšte neće pokazati nikakve simptome. Zbog toga se naziva tihim ubicom.

Prvi simptomi visokog krvnog pritiska mogu da budu; glavobolja, krvarenje iz nosa, umor, problemi sa vidom, otežano disanje, lupanje srca i zujanje u ušima. Ipak, merenje pritiska je osnova kako u postavljanju dijagnoze, tako i u praćenju efekata terapije.

Uticaj HIPERTENZIJE na vaš libido

I nisu samo bolesti srca u pitanju. Povišen krvni pritisak može dovesti i do moždanih udara, koji mogu biti različite težine, što život može učiniti težim, izazvati različite stepene invaliditeta, pa čak, kao i kada je srce u pitanju, dovesti do smrtnog ishoda.

Naravno, povišeni krvni pritisak nije jedini uzrok srčanih i moždanih udara, ali je jedan od onih koje možemo pratiti i primetiti na vreme.

Jako je važno redovno meriti krvni pritisak i na vreme se obratiti lekaru, a onda i slušati njegova uputstva. Samim tim, možemo sebi produžiti život, ali ga i olaškati i sebi i svojoj okolini.