filteri close
Objavljeno: 14.05.2020. Image source: Foto: Pixabay/mojzagrebinfo
300x600

Način na koji jedemo i izbori koje pravimo u vezi sa hranom umnogome zavise od ranije stečenih navika.

Nikada, ali nikada ne započinjite dijetu na svoju ruku i bez konsultacije sa stručnjakom.

Vojna dijeta

Sa ovom dijetom možete izgubiti do 10 kilograma za jednu nedelju, što može biti opasno brzo.

Svaka dijeta poput vojne ishrane koja ozbiljno ograničava količinu kalorija koje konzumirate ili eliminiše jednu ili više čitavih grupa hrane, bilo koju osobu dovodi u rizik od nedostatka hranljivih sastojaka. Ovo može biti štetnije od zadržavanja dodatnih 10 kilograma koje pokušavate izgubiti. 

Iako je potencijalno manje štetna od nekih drugih dijeta, ova vrsta plana ishrane može promovisati prejedanje ili druge oblike poremećaja u ishrani.

Dijeta sa jabukovim sirćetom

Zagovornici ovog sve popularnijeg načina ishrane veruju da će konzumiranje jabukovog sirćeta pomoći i u mršavljenju i u kontroli šećera u krvi.

Iako postoje studije koje pokazuju koristi dodavanja jabukovog sirćeta u vašu ishranu, nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da svakodnevno konzumiranje ovog proizvoda potiče mršavljenje. 

Imajte na umu da iako jabukovo sirće ima mnogo mogućih upotreba, ono ima i nuspojave, poput erozije zuba. To nije zamena za lekove za krvni pritisak ili dijabetes - niti za bilo koji tradicionalni način lečenja. 

Dijete sa kuvanim kupusom

Ova dijeta nema istraživanja koja bi podržala njene prednosti a sastoji se od jedenja obične čorbe od kupusa tri puta dnevno plus druge namirnice u određene dane dijete. Za samo sedam dana izgubite 10 funti.

Iako je istina da ste možda uspešni u gubitku kilograma, verovatno taj uspeh neće potrajati. Nakon što se vratite svojim uobičajenim prehrambenim navikama, verovatno ćete ponovo povratiti staru  težinu - a zatim i neki kilogram dodati.

Dukan dijeta

Ovo je visokoproteinska dijeta, čiji se zagovornici hvale da može da dovede do gubitka 10 kilograma u prvoj sedmici plana.

Dukan dijeta se sastoji od četiri faze, od kojih svaka ima kruti skup pravila. Prva faza, „faza napada“, na primer, omogućava vam da jedete ništa osim izvora proteina kao što su govedina, piletina, jaja i jetra.

Kada dostignete poslednju fazu, trebali biste pojesti tri kašike zobenih mekinja dnevno i konzumirati čisti protein jedan dan u nedelji, napominje se na veb lokaciji Dukan dijeta. 

Ishrana može da predstavlja nutritivne nedostatke - i treba je izbegavati svako ko ima problema sa bubrezima, jer sadrži veliku količinu proteina.

HCG dijeta

HCG je hormon koji se tokom trudnoće proizvodi placenta nakon implantacije, a lekari ga ponekad prepisuju za probleme plodnosti. Ali ovaj hormon je takođe stekao popularnost kao dodatak gubitku kilograma - i njegovo korišćenje kao takvo može biti opasno. 

Nauka kaže: Ove dijete daju rezultate

Shodno tome, istraživači su široko diskreditovali HCG dijetu, koja uključuje upotrebu HCG injekcija, peleta, sprejeva ili kapi i svakodnevno konzumiranje čak 500 kalorija. Dijeta je problematična ne samo zato što nedostaje istraživanja o HCG suplementima, već i zato što je potreba za kalorijama opasno niska, što potencijalno dovodi do nedostatka hranljivih sastojaka, umora, neuravnoteženosti hormona, krvnih ugrušaka i drugih problema. Stoga se većina stručnjaka slaže da HCG dijeta nije sigurna. 

Čišćenje i detoks

Detoks se sprovodi ili samo sokom ili samo sa čajem. Ovi obično kratkoročni planovi mogu biti opasni. Detoksi i pročišćavanja su obično sadrže veoma malo kalorija, proteina i vlakana, svih hranljivih materija koje su potrebne da naše telo funkcioniše.  Ostavljaju osećaj gladi i ćudljivosti, uzrokujući prejedanje kada prestanete sa detoksom.

Pored toga, zdravo telo radi fantastičan posao detoksiranja. 

Jedite zdravu hranu koja daje dovoljno energije da pregurate dan.

Alkalna dijeta

Ideja ove ishrane je da pomogne u kontroli pH vrednosti tela kroz hranu koju jedete - ohrabrujući smanjenje hrane koja proizvodi kiselost poput crvenog meso i proizvoda koji sadrže pšenicu. 

Iako konzumiranje više voća, povrća i druge integralne hrane promoviše dobro zdravlje, ljudsko telo samo reguliše svoj pH. Jedenje alkalne hrane to ne može da spreči.

U ovakvoj ishrani može biti malo hranljivih sastojaka, uključujući kalcijum i kalijum, i nije pogodno za one koji imaju bolest bubrega ili probleme sa srcem.

Dijeta krvnih grupa

Fokusira se na stil ishrane koji se zasniva na vašoj krvnoj grupi.

Prednost ove diejete je konzumirane neprerađene hrane.

Međutim, dijeta ne uzima u obzir hronična zdravstvena stanja - i na osnovu njene restriktivne prirode možda ćete razviti nedostatke u ishrani.

CiCo dijeta

Samo ime je skraćenica za “Calories in, calories out". Poenta je da unesete manje kalorija nego što sagorevate, i izgubićete težinu. Iako istraživanje pokazuje da je to tačno, nedostaje istraživanja o ovoj specifičnoj ishrani. 

Pošto ne određuje koju hranu bi trebalo da jedete i izbegavate, to može dovesti do nedostatka ishrane, upozoravaju stručnjaci.

Obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što probate CiCo dijetu.

Dijeta za resetovanje tela

Trener slavnih Harli Pasternak kreirao je plan ishrane, koji je u osnovi trofazna tečna dijeta koja se sastoji od smutija i umerenog vežbanja. 

Možete da smršate na dijeti, ali mogu se pojaviti poteškoće oko pridržavanja ovog režima i nije bezbedno za ljude koji imaju dijabetes i srčane bolesti. 

Dijeta mesoždera

Ako volite da jedete meso i želite da smršate, možda biste bili u iskušenju da isprobate ovaj ekstremni plan ishrane.

Izostavljanje namirnica za koje se zna da su dobre za funkcionisanje organizma – kao što su voće i povrće - može dovesti do gomile neželjenih nuspojava, uključujući zatvor i potencijalno opasne nedostatke hranljivih sastojaka.

Planirate da započnete dijetu: Evo kako da odaberete onu koja će vam dati najbolje rezultate!

Bez obzira na bilo kakve moguće prednosti koje biste mogli da vidite, ovaj restriktivni pristup je definitivno onaj o kojem biste želeli da pitate svog doktora pre nego što čak i razmislite o njegovom pridržavanju.

Dijeta sa kuvanim jajima

Ishrana bazirana je na kuvanim jajima. Jedna od najpopularnijih verzija uključuje jedenje najmanje dva do tri kuvana jaja na dan, što je plan koji je glumica Nicole Kidman navodno koristila tokom snimanja filma Cold Mountain.

S obzirom da vam nije dozvoljeno da jedete drugu hranu osim kuvanih jaja, ova dijeta nije održiva ili razumna za dugoročno zdravlje i gubitak kilograma, kažu registrovani dijetetičari.

Optavia dijeta

Ovo je komercijalni plan ishrane koji dolazi sa pripremljenim jelima. Postoje tri plana za pomoć u mršavljenju ili održavanju, na veb lokaciji Optavia. Pristalice kažu da Optimalni plan 5 i 1 može dovesti do gubitka težine od 12 kilograma za 12 nedelja, ali ne postoje rigorozna istraživanja ishrane Optavia. Takođe, neki registrovani dijetetičari tvrde da prehrambeni pristup ne uči ljude kako da menjaju svoje prehrambene i životne navike za duže vreme.

Dijeta bez lektina

Lektini se nalaze u paradajzu, paparici, mahunarkama, sočivima, pasulju, semenkama i orasima. Dr Gundri i njegovi sledbenici tvrde da lektini mogu povećati upalu, izazvati gastrointestinalne probleme i doprineti povećanju telesne težine. Iako dijeta može koristiti nekim ljudima, stručnjaci se slažu da je istraživanje o ovoj dijeti ograničeno, a eliminacija ovih namirnica nije neophodna za dobro zdravlje. https://drgundry.com/lectin-gu...
Kandida dijeta

Zagovornici ove ishrane tvrde da ona može pomoći u uklanjanju dodatnog kvasca i „uravnoteženju“creva. Stručnjaci kažu da ako se neki simptomi poboljšaju kao rezultat sledećeg čišćenja, to je verovatno zbog jednostavnog poboljšanja vaših prehrambenih navika.

Dijeta prema tipu tela

Zagovornici ove dijete veruju da poznavanje vašeg telesnog tipa može vam pomoći da odredite najbolji plan ishrane i vežbanja za optimalno zdravlje i težinu. Postoje tri takozvana tipa tela: ektomorfi, ili vitki i mršavi ljudi; mesomorfi ili oni koji imaju mišićni okvir peščanog sata; i endomorfi, ili ljudi koji se često opisuju kao zakrivljeni ili zgusnuti. Nema istraživanja za premisu ishrane zasnovane na vašem obliku tela ili mestu gde imate, stoga imajte na umu ovo veliko ograničenje ako želite da isprobate ovaj pristup i budite sigurni da sarađujete sa svojim zdravstvenim timom ako ga odlučite da je sledite.