filteri close
Objavljeno: 02.01.2020. Image source: Pixabay/9to5strength
300x600

Ako vam je trebao još jedan razlog za redovno vežbanje...

Zdravi mladi muškarci koji redovno vežbaju verovatno imaju kvalitetniju spermu od svojih vršnjaka koji vreme uglavnom provode sedeći, pokazala je novastudija među donorima.

Iako je gojaznost i mnogo sedenja odavno povezivano sa smanjenim seksualnim nagonom i povećanim rizikom od neplodnosti, manje se znalo o tome kako nivoi fizičke aktivnosti mogu da utiču na kvalitet sperme kod muškaraca koji imaju problema sa plodnošću.

Istraživači su u ovoj studiji analizirali hiljade uzoraka sperme od stotina muškaraca koji su kvalifikovani da doniraju spermu na osnovu njenog kvaliteta.

5 saveta za bolji i kvalitetniji san kojim vodite brigu o svom telu

Donori je trebalo da ispune tri nivoa da bi začeće bilo izvesnije: koncentraciju sperme, odnosno količinu sperme koju ejakuliraju; morfologiju sperme, što znači da treba da spermatozoidi imaju idealnu veličinu i oblik, s aovalnom glavom i dugačkim repom; i konačno motilitet, odnosno sposobnost da se kreže kroz ženski reproduktivni trakt da bi došao do jajne ćelije. Muškarci koji su imali najviše vežbe i najviše vremena trošili na intenzivnim treninzima imali su bolji motilitet od onih sa najmanje vežbe, otkrila je studija.

„Redovno vežbanje može da popravi kvalitet parametara na spermiogramu kod zdravih, plodnih muškaraca. Teško je, međutim, proceniti koliko vežbe i koliko često je potrebno da bi muškarci došli do optimalne plodnosti“, navode istraživači.

8 saveta kako ostati fit i ne ugojiti se tokom zime

Uzorak je bio 746 muškaraca u Kini, koji su prosečno imali 28 godina i imali su zdravu težinu, bar srednjoškolsko obrazovanje, nisu imali polno prenosive bolesti i nisu nikad bili izloženi radijaciji.

Istraživači su pitali učesnike koliko često treniraju i koliko intenzivno, kao i kojim se ostalim aktivnostima bave. Onda je tim bodovao nivoe vežbanja ispitanika, kao i intenzitet merom znanom kao „metabolički ekvivalent zadatka“ (MET) minuta nedeljno.

Lake aktivnosti kao što su šetnja ili rad po kući donosili su manje totalnih MET minuta od intenzivnih aktivnosti kao što su trčanje ili vožnja bicikla. Ukupno gledano, polovina muškaraca u studiji imali su bar 2.245,5 MET minuita nedeljno. Najmanje aktivni su imali samo 526,5 MET minuta, a najaktivniji 7.082,3 MET minuta.

Da li su proteinski šejkovi zaista dobra ideja nakon treninga?

Iako je veći broj MET minuta povezan sa motilitetom, koncentracija i morfologija sperme nisu bili pod uticajem toga koliko su muškarci vežbali.

Količina vremena provedena u sedenju, ispred kompjutera ili televizora, takođe nisu uticali na parametre kvaliteta na spermiogramu.

Iako studija nije uspostavila vezu vremena provedenog u sedećem položaju sa slabijim kvalitetom sperme, previše sedenja je povezano sa drugim problemima, kao što su dijabetes, gojaznost i bolestsi srca, što sve može otežati parovima da začnu.