filteri close
Objavljeno: 02.01.2020. Image source: Pixabay/Olya Adamovich
300x600

Probajte ove stvari da biste spavali bolje

Svi znamo koliko je kvalitetan san važan za opšte zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. U današnje vreme, međutim, ljudima je sve teže da dovoljno spavaju.

Ako spadate među njih, poslušajte ovih 5 saveta koji će vam pomoći da bolje spavate.

Ostavite brige dalje od sebe

Isključite telefon, udaljite se od kompjutera ili tableta i neka vam to postane navika. Ljudi koji u isto vreme svake večeri prestanu da čitaju poruke, mejlove ili da proveravaju telefon, spavaju bolje od onih koji ne postave granice. Naravno, ne govorimo vam da budete neodgovorni, već samo da kad dođe vreme spavanju - ne razmišljajte o poslu, nego se opustite i prepustite snu.

6 loših posledica predugog spavanja

Pazite na oči, spavajte na pravoj strani

Istraživanja su pokazala da spavanje na stomaku može povećati očni pritisak, a to može povisiti rizik od glaukoma i pogoršati kratkovidost. Spavajte na leđima, osim ako nemate apneju, stanje kada toliko hrčete da prestanete da dišete. Ako hrčete, spavajte na desnom boku.

Ne ispirajte pastu posle pranja zuba uveče

Pljuvačka ispira klice i natapa zube mineralima koji ih regenerišu. Ali, dok spavate proizvodite manje pljuvačke. Pre spavanja operite zube pastom s fluoridima. Ispljunite je, ali nemojte usta ispirati vodom. Ostavićete zaštitni sloj fluorida na zubima.

5 napitaka koji vam pomažu da smršate dok spavate

Vodite računa o koži

Da biste bolje čuvali lice, svake druge večeri nanesite serum s retinolom i vitaminom C. Zašto uveče? Zato što sunce može da razgradi aktivne sastojke u tim proizvodima za kožu.

Zdravo je i korisno dremnuti u toku dana

Vodite računa i o srcu

Zna se da 100 miligrama aspirina noću može sniziti rizik od formiranja ugrušaka ujutro. Muškarci imaju veći rizik srčanih udara u prepodnevnim satima, tako da bi ta strategija mogla da pomogne da izbegnete opasnost.