filteri close
Objavljeno: 26.12.2019. Image source: Pixabay/Warintr Watanakun
300x600

Uvek treba biti oprezan sa unošenjem tečnosti pre spavanja, ali ovi napici donose velike koristi

Nekvalitetan san povezan je sa gojenjem, hormonalnim disbalansom, osećajem gladi narednog dana i problemima s nivoom šećera u krvi i insulinom, kaže dr Bridget Murphy iz NYU Langone Medicinskog centra.

Da biste se kvalitetno naspavali, morate da vodite računa o tome šta pijete pre spavanja. Iako verovatno znate da kofein i šećer u večernjim satima mogu poremetiti san, postoje hranljivi sastojci mogu pomoći u izgradnji mišića, poboljšati nivo šećera u krvi i sagorevati masnoće.

Ovih 5 napitaka možete piti pre spavanja da biste smršali, ili bili zdraviji.

MLEKO

Čaša mleka (toplog ili hladnog) može vam pomoći da čvršće spavate. Za to su zaslužne zdrave doze triptofana i kalcijuma.

Bolji san znači da ćete imati manje napada gladi sledećeg dana. Sporo svarljiv protein kazein, koji se takođe nalazi u mleku, može pomoći u izgradnji mišića tokom cele noći. To, dakle, donosi brži metabolizam i lakši gubitak kilograma.

6 loših posledica predugog spavanja

SOK OD GROŽĐA

Mala čaša čistog soka od grožđa pre spavanja, može podstaći sagorevanje masnih naslaga dok spavate- Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Reports tvrdi kako izlučivanje insulina noću (koje podstiču jednostavni ugljeni hidrati) reguliše cirkadijani ritam tela.

U jednoj prethodnoj studiji otkriveno je da antioksidant resveratol, koji se takođe nalazi u grožđu, pretvara bele masne ćelije koje čuvaju višak unesenih kalorija, u smeđe koje sagorevaju kalorije.

Naravno, ovde će vam pasti na pamet i najpopularniji „sok od grožđa“, odnosno vino, ali konzumiranje bilo kakvog alkohola pre spavanja se apsolutno ne preporučuje, jer remeti san na više načina.

ČAJ OD KAMILICE

Zdravo je i korisno dremnuti u toku dana

Šoljica ovog vrućeg čaja koji pomaže spavanje, povećava nivo glicina, neuro transmitera koji opušta nerve i deluje poput blagog sedativa. Još jedna dobrobit kamilice: povećava temperaturu torzoa pa je reakcija tela drastično rashlađivanje, što deluje uspavljujuće.

Uz to, kamilica je povezana s boljom kontrolom glukoze u krvi i gubitkom kilograma. Samo obratite pažnju da čaj koji pijete pre spavanja ne sadrži kofein.

KEFIR

Napravljen od fermentiranog mleka, ovaj napitak je bogat probioticima, utiče na prirodnu mikro floru u sistemu za varenje i povećava razvoj dobrih bakterija, poboljšava varenje i omogućava bolju apsorpciju vitamina i minerala.

Osim toga, ovaj napitak poboljšava san i sportske performanse.

Zašto ste pospani tokom dana? Odgovor može biti bukvalno ispred vas.

PROTEINSKI ŠEJK OD SOJE

Soja u obliku mleka ili proteinskog praha obiluje amino kiselinom triptofan, koji može poboljšati kvalitet sna tako što podstiče izlučivanje melatonina, koji deluje opuštajuće. Osim što vam pomaže da lakše zaspite, triptofan smanjuje nivo kortizola, što pomaže u borbi s masnim naslagama.

Za bolji učinak, ubacite grčki jogurt u svoj proteinski šejk. Tako ćete mišićima obezbediti kazein, protein koji je odličan za oporavak posle treninga.