filteri close
Objavljeno: 18.12.2019. Image source: Unsplash/Ben White
300x600

Zima, zima, e pa slave, nova godina, hladno vreme - idealno vreme za gojenje. Evo šta možete da učinite za sebe i svoje telo...

Zimu ljudi često posmatraju kao period u kome se goji. Ovo je bodibildere najbolje godišnje doba da nabacuju mišiće, ali većina nas „nabacuje“ salo.

Najveća prepreka zimi je kontrolisanje gladi, jer zagrevanje tela zahteva dodatne kalorije. Zato vam sada donosimo nekoliko lakih saveta kako da ostanete fit i aktivni tokom zime i, najvažnije, kako da ne nabacite kilograme.

Znamo da je teško zimi naterati sebe na akciju i da nas hladnoća baca u letargiju i prosto nas nagoni da ležimo pod svojim ćebencetom. Ta lenjost ne odnosi se samo na izbegavanje vežbi, već je i jedan od razloga što kasnimo na posao, na primer.

Svi ovi problemi se mogu rešiti jedenjem prave hrane i rađenjem laganih do umerenih vežbi. Šta to možemo da uradimo da ostanemo u formi tokom zime?

Kako kontrolisati METABOLIČKI SINDROM tokom sezone slava i praznika

1. Pokušajte da izbegavate hranu koja je vrlo bogata kalorijama i sadrži nezasićene masti i manje vlakana. To sve može da dovede do problema sa varenjem, a samim tim i nabacivanjem težine.

2. Pokušajte da se držite zelenog povrća i svežeg sezonskog voća, obe stvari koje su nam sada dostupne i zimi. Spanać i brokoli bi trebalo da budu deo vaših obroka, dok voće kao što su jagode, jabuke ili pomorandže trebalo da se jedu sirove.

3. Salata bi morala da bude deo vašeg ručka ili večere i u njoj bi trebalo da se nađu šargarepa, rotkvice, paprika, crveni kupus. Sve ove biljke imaju mnogo antioksidanata, koji će vam ojačati i imuni sistem, a pomoći će i vašem telu u proizvodnji kolagena, koji je dobar za kožu.

Muči vas nesanica? Ovo bi mogao da bude ključni razlog

4. Mesa koja jedete, kao šti su, na primer, piletina ili ovčetina, trebalo bi jesti pečena, kuvana ili pržena sa blagim začinima. Trebalo bi izbegavati jesti ovu hranu pohovanu ili pečenu u ulju. Ti načini spremanja ove inače zdrave hrane joj smanjuju nutricionističku vrednost. Da ne pominjemo da doprinose gojenju.

5. Probajte da idete redovno u krevet i da dovoljno spavate. Više puta smo pisali, a i sada se zna da je kvalitetno i dovoljno spavanje jako važno za opšte zdravlje. U ovom slučaju, kada ste neispavani, onda trošite više energije, jedete više hrane, a telo sagoreva masti kada se odmara. Taj mehanizam je poznat i kao metabolički količnik tokom odmaranja.

6. Zimi je bolje vežbati ujutru i onda biti slobodan (što se tiče vežbanja) do kraja dana. Podesite alarm, ali i unutrašnje raspoloženje da bude pozitivno za jutarnji trening. Najbolji način da se uđe u ovakvo raspoloženje jeste možda da se pogleda neki motivacioni video pre spavanja, a ujutru da se sluša neka muzika za vežbanje.

Ali, obavezno se dobro obucite pre nego što izađete, da vas ne „produva“ hladan zimski vetar.

5 lakih načinda proverite da li imate probem s alkoholom


7. Zagrevanje pre vežbanja je uvek ključno, a posebno zimi. Vežbe zagrevanja će pripremiti vaše telo za vežbu, bilo da je to lagani džoging ili brži hod ili kako god da vežbate.

8. Na kraju, izbegavajte te zimske kolače, pogotovo u sezoni praznika i slava. Znamo da nije lako, ali probajte da budete bar umereni ili da se zaslađujete žitom ili sličnom zasladom.

I najvažnije od svega – bez obzira da li je zima, leto, kiša ili suša, gojenje se dešava kada unosite više kalorija nego što sagorevate. Zato ne bi bilo loše da pratite šta jedete.

Još jedna važna stvar je pristup i raspoloženje. Uvek težite ka tome da svakog narednog dana budete u boljoj formi nego prethodnog. Vežbanje je važan način da vam telo i um buu aktivni, a bez fizičke aktivnosti ne možete biti fit. Zbog toga, bez obzira što je zima, ne preskačite svoje šetnje, džogiranje, teretanu, pilates ili kako već sebe održavate aktivnim.