filteri close
Objavljeno: 25.11.2019. Image source: noah1974/Pixabay
300x600

Danas je gotovo nezamislivo govoriti o ozbiljnom treniranju, a ne dotaći se pitanja o neophodnosti dopune ishrani u vidu proteinskih šejkova.

Sportistima koji treniraju sa većim težinama, pa čak i svakodnevnim posetiocima teretane, obično se govori da je ključ uspešnog oporavljanja mišića nakon bilo kakve intenzivne fizičke aktivnosti – upravo u konzumiranju proteinskih šejkova.

Novo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Lincoln u Velikoj Britaniji, otvorilo je pitanje o tome da li proteinski šejkovi zaista pomažu ljudima da se oporave posle treninga.

Istraživači su regrutovali 30 muškaraca uzrasta od 20 do 30 godina. Svi učesnici imali su najmanje godinu dana iskustva u treningu snage.

Učesnici su podeljeni u tri grupe. Svakoj grupi je dodeljeno da nakon treninga konzumira ili napitak od surutke, ili mlečni napitak ili aromatizovano piće sa ugljenim hidratima.

Da li trenirate pre ili posle doručka?

Nakon vežbanja, učesnici su ponovo testirani i zamoljeni su da procene nivo bolova u mišićima na skali od nule do 200.

Istraživači su takođe tražili od učesnika da urade niz testova snage, uključujući bacanje medicinske lopte iz sedećeg položaja i skakanje u visinu iz položaja čučnja.

Studija nije pokazala  razlike u nivou oporavka i intenzitetu bola između tri različite grupe.

Na osnovu ovih rezultata, autori studije, objavljene u časopisu Journal of Human Kinetics , zaključili su da proteinski šejkovi ne doprinose oporavku mišića više od napitaka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, poput sportskih napitaka.

Takođe su sugerisali i da će dobro izbalansirana ishrana više doprineti oporavljanju mišića i obnavljanju snage, u odnosu na proteinske šejkove.

Ovi rezultati izgledaju iznenađujuće, upravo zato što opovrgavaju deceniju vredne mudrosti vežbanja.

Zbog toga je važno ukazati i na nedostatke sprovedene studije. To je, najpre, mali broj učesnika u istraživanju. Takođe, proučavaoci u istraživanju nisu imali kontrolnu grupu, to jest – grupu koja bi nakon treninga od napitaka konzumirala samo vodu.

Istraživači u ovom eksperimentu proučavali su samo kratkoročni period oporavka, od 24 48 sati, tako da se njihovi zaključci ne mogu primeniti na pitanje dugoročnog uticaja proteinskih napitaka na oporavak od vežbanja i poboljšanje performansi.

Stručnjaci, međutim, sugerišu da ovo istraživanje ukazuje na to da proteini i ugljeni hidrati izolovano nisu najbolje rešenje, te da bi napici sa kombinovanim sastojcima mogli biti tema narednih studija, i preporuka za sve one kojima je potreban kvalitetan i dugoročan oporavak nakon intenzivnih treninga.

VELIKA PROMENA PERSPEKTIVE: Vežbanje je presudno u sprečavanju i lečenju RAKA