filteri close
Objavljeno: 16.07.2024. Image source: Medik
300x600

Istraživači identifikovali ključnu vezu između supstance u mozgu i poremećaja ishrane

Anoreksija nervoza je ozbiljan poremećaj ishrane koji se možda povezuje sa abnormalnim oslobađanjem određene supstance u mozgu.

Naučnici su otkrili da laboratorijski miševi sa specifičnom genetskom varijacijom, koja se javlja kod nekih osoba sa poremećajima ishrane i zavisnosti od narkotika, imaju manjak neuroprenosnika acetilholina u strijatumu, delu mozga odgovornom za naučeno ponašanje, žudnju i nagrade.

Nova studija je identifikovala mehanizam i potencijalni tretman za ublažavanje ovih teških psihijatrijskih poremećaja, iako su neophodna dodatna istraživanja i testiranja na ljudima, izjavio je Matju Favije sa Univerziteta "Makgil" u Montrealu.

Depresija nekad nije očigledna, nego se krije iza naizgled nepovezanih simptoma

Uspostavljanje normalnih nivoa acetilholina, uz pomoć leka koji je već odobren za tretman Alchajmerove bolesti, moglo bi da bude korisno u kombinaciji sa drugim terapijama.

Favije i njegov tim su počeli da potvrđuju veze između pomenute genske mutacije i poremećaja upotrebe narkotika, a neki učesnici studije su imali i poremećaje ishrane.

Varijanta p.T8I gena SLC17A8 je retka i pronađena je kod samo 9 od 793 učesnika studije, zbog čega naučnici tvrde da se njihovi rezultati ne mogu primeniti na sve osobe sa poremećajima ishrane.

Zajedničko za poremećaj upotrebe narkotika i poremećaj ishrane je to što su oba veoma teška za prevazilaženje, sa kompulzivnim ponašanjem koje uključuje ograničavanje (poremećaj ishrane) i nagradu koju izazivaju adiktivne droge aktivacijom moždanih sistema kroz lučenje dopamina.

Ruminacija-ozbiljan poremećaj u ishrani dece

Tretman genetski modifikovanih miševa donepezilom (lekom za Alchajmerovu bolest koji inhibira enzime za razgradnju acetilholina) dao je značajne rezultate. Životinje su počele normalno da jedu i retko koja je izgubila na težini, uprkos prethodnom ograničavanju unosa hrane.

"Otkrili smo da je lek potpuno preokrenuo anoreksično ponašanje kod miševa i verujemo da bi mogao da potencijalno bude prvi lek za anoreksiju nervozu. U stvari, već primećujemo efekte kod nekih pacijenata sa poremećajima", navodi Makgil.