filteri close
Objavljeno: 22.04.2020. Image source: Couleur/Pixabay
300x600

Ovo voće je prebogato namirnicama koje povoljno utiču na naš ten

Lepši ten i privlačan izgled nisu nedostižni, tvrde britanski stručnjaci.

Za to nam je potrebno samo malo voća i povrća jarkih boja, poput slasnih šargarepa i aromatičnih, sočnih šljiva. Tajni sastojci zaslužni za bolji izgled su karotenoidi koji već posle dva meseca praktično čine "čuda"!

Ljudi koji jedu voće i povrće jarkih boja, poput šargarepe i šljiva su privlačniji, ukazuju rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci britanskih univerziteta Sent Andrjus i Bristol.

Oksidativni stres – vodič za razumevanje i prevenciju smrtonosnog problema današnjice

Naučnici tih univerziteta istraživali su vezu između boje puti i privlačnosti i otkrili da ljudi sa žućkastim tenom deluju kao vrlo zdravi i privlačni.

Za tu žućkastu nijansu kože "krivi" su žuti pigmenti ili karotenoidi koji se nalaze u nekim vrstama voća i povrća.

Zašto treba jesti šargarepu, a kada je bolje izbegavati je

Ijan Stefen, jedan od istraživača koji je radio na projektu, nada se da bi rezultati istraživanja mogli da podstaknu mlade da jedu više voća i povrća, posebno kada se zna da su za vidljive rezultate dovoljna dva meseca uzimanja, na primer šargarepe.

"Umesto da mladima kažemo da će ih za 40 godina verovatno pogoditi srčani udar, ako ne budu zdravo jeli, možemo im reći da će privlačnije izgledati za samo dva meseca, ako jedu više voća i povrća", predložio je Stefen.