Zašto treba jesti šargarepu, a kada je bolje izbegavati je
Jeftina je, laka za pripremu, i veoma hranljiva.
Samo jedna porcija (pola šolje) šargarepe sadrži:
- 25 kalorija
- 6 grama ugljenih hidrata
- 2 grama vlakana
- 3 grama šećera
- 0,5 grama proteina
Ipak, mnogo je značajnije bogatstvo vitamina i minerala koje ovo povrće nosi.
U jednoj porciji šargarepe dobićete:
- 73% dnevno preporučene doze vitamina A
- 9% dnevno preporučene doze vitamina K
- 8% dnevno preporučene doze kalijuma i vlakana
- 5% dnevno preporučene doze vitamina C
- 2% dnevno preporučene doze kalcijuma i gvožđa
Vitaminski dodaci nam nisu uvek potrebni, a ponekad, ne tako retko, mogu biti i štetni
Zašto je dobro da jedete šargarepu?
Jača imunitet
Vitamin C u šargarepi pomaže telu da izgradi antitela koja brane vaš imuni sistem.
Osnažite imunitet prirodnim napicima
Vitamin C takođe pomaže telu da apsorbuje i koristi gvožđe i spreči infekcije.
Smanjuje rizik od pojave karcinoma
Dokazano je da se antioksidansi bore protiv štetnih slobodnih radikala u telu, boreći se i protiv pojave određenih ćelijskih oštećenja i pojave karcinoma.
Oksidativni stres – vodič za razumevanje i prevenciju smrtonosnog problema današnjice
Dve glavne vrste antioksidanasa u šargarepi su karotenoidi i antocijanini.
Štiti srce
Šargarepa je bogata antioksidansima, koji smanjuju oksidativni stres i čuvaju zdravlje srca.
Takođe, kalijum u šargarepi pomaže u regulisanju i kontroli krvnog pritiska.
Uz to, šargarepa je bogata vlaknima, koja su važna za očuvanje zdravlja čitavog organizma, pomažu i u regulisanju telesne mase, što smanjuje šansu za razvoj srčanih bolesti.
Čuva vid
Šargarepa je bogara beta-karotenom, jedinjenjem koje telo pretvara u vitamin A.
Ovo je važno za očuvanje vida, zaštitu očiju od sunčevog zračenja i sprečavanje pojave katarakte i drugih zdravstvenih problema.
Lutein iz šargarepe tekođe sprečava degeneraciju makule, povezanu sa starenjem, koja je jedan od vodećih uzročnika gubitka vida.
Borba protiv opstipacije (zatvora)
Svojim visokim sadržajem vlakana, šargarepa reguliše varenje i odlična je u borbi protiv opstipacije.
Opstipacija (zatvor)-bolest modernog doba
Kada treba izbegavati šargarepu
Ako osoba unese previše beta-karotena, to može uticati na promenu boje kože, što se naziva karotenemijom.
Ovaj problem je relativno bezopasan i brzo se leči.
Ipak, u ekstremnim slučajevima, preterano konzumiranje šargarepe može negativno uticati na vid, kao i na zdravlje kostiju, kože, na metaboličke funkcije, kao i na imunitet.
Preterani unos beta-karotena takođe može izazvati probleme kod osoba koje ga ne mogu pretvoriti u vitamin A, kao što su ljudi sa hipotireozom.
Olakšajte sebi: Kako živeti sa hipotireozom?