filteri close
Objavljeno: 16.06.2024. Image source: Foto: Pixabay/DivvyPixel
300x600

Razumevanje gugutanja pomaže roditeljima da bolje komuniciraju s bebom i stimulišu njen jezični razvoj

Kada bebe guguću, one možda daju roditeljima signale kako da komuniciraju sa njima. Naučnici su već ustanovili da razgovor sa bebama pomaže njihovom jezičkom razvoju, ali sada se čini da bebe igraju ključnu ulogu u tom procesu.

Novo istraživanje pokazuje da bebe mogu da utiču na način na koji roditelji komuniciraju sa njima kako bi im pomogle da što bolje uče. Na neki način, bebe su "šefovi" svojih roditelja u učenju jezika.

"Bebe zapravo oblikuju svoje okruženje za učenje na načine koji olakšavaju učenje", kaže Steven Elmlinger, koautor studije i diplomirani psiholog sa Univerziteta Kornel.

Kako komunikacija i podrška grade temelje srećnog doma

Već je dobro poznato da korišćenje "bebi razgovora" pomaže bebama da lakše uče. Kratke rečenice, jednostavne reči i sporiji govor višeg tona omogućavaju bebama da se bolje fokusiraju i savladaju jezik.

Iako se manje istraživao efekat gugutanja beba, izgleda da ono ima sličan učinak. Kada bebe ispuštaju zvukove, one pokušavaju da komuniciraju, i često su u tome uspešne.

Istraživanje pokazuje da kako bebe prolaze kroz različite faze razvoja i menjaju način komunikacije, roditelji takođe prilagođavaju svoj "bebi razgovor". To znači da ne samo da roditelji utiču na decu, već i deca oblikuju ponašanje svojih roditelja.

Kako da uspostavite naviku čitanja kod dece i zašto je to važno

Dalja istraživanja su pokazala da kada bebe pokažu interesovanje za neki predmet i guguću o njemu, roditelji češće pričaju o tom predmetu. Na primer, ako dete guguće dok drži plišanog psa, roditelji će verovatno izgovarati reč ili imitirati zvuk psa.

"Znamo da roditeljski govor utiče na to kako deca uče – to je logično. Ali ono što smo sada saznali je da i bebe svojim gugutanjem mogu da utiču na ponašanje roditelja i oblikuju svoje okruženje za učenje", kaže Elmlinger.

Važne životne lekcije koje roditelji mogu da nauče decu

Kako bi dobili bolji uvid u važnost gugutanja beba, naučnici su proučavali ponašanje 30 majki i njihovih beba. Istraživanje je pokazalo da majke odgovaraju jednostavnijim rečenicama i rečima kada bebe guguću nego kada su tihe. Što više roditelji razgovaraju sa bebama na ovaj način, bebe brže uče govor.

"Zaključak je da bebino gugutanje ima mnogo dublji značaj nego što se na prvi pogled čini. To je način na koji bebe dobijaju maksimalne informacije od odraslih. Nije besmisleno," zaključuje Elmlinger.