filteri close
Objavljeno: 04.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/460273
300x600

Hladan, suv vazduh i oštar zimski vetar mogu isušiti i najmekše bebine obraze.

Bebe mogu imati nežniju i osetljiviju kožu od odraslih. To ih može učiniti još podložnijim na gubitak vlage, što znači da im se koža može brže isušiti. Kao što primećujete da se vaša koža menja zimi, i potrebe vaše bebe za negom kože mogu se promeniti.

Evo nekoliko problema sa kožom koje možete primetiti na svojoj bebi tokom hladnog vremena:

Ispucale usne

Suve usne su čest problem beba, posebno ako jako sline. Kada su im usne i koža oko usana stalno mokre od slinjenja, gornji sloj kože može početi da se nadražuje. Zbog toga je veća verovatnoća da će ovo područje puknuti.

Koristite nežni balzam za usne napravljen od sigurnih sastojaka za vašu bebu. Ako dojite novorođenče sa ispucanim usnama, možete primeniti malo majčinog mleka. Lanolin je takođe siguran za novorođenu bebu.

Crveni obrazi

Ti ljupki bebeći obrazi lako se mogu nadražiti kada su izloženi hladnom vazduhu, posebno tokom vetrovitih dana. Hidriranje pre i posle izlaska napolje može pomoći.

Pelenski osip kod beba: Evo šta treba da znate!

Ako ste puno napolju, razmislite o nabavci plastične navlake za kolica. Ovo će zaštititi vašu bebu u zaista vetrovitim danima.

Suva koža koja svrbi

Suv zimski vazduh može prouzrokovati gubitak vlage i isušivanje kože bebe. Suva koža zauzvrat može izazvati svrbežne mrlje po celom telu. Ovi pečati mogu izgledati crveno, iritirano i perutavo.

Ako vaša beba već ima suvu kožu ili stanje kože poput ekcema, poželećete da vodite računa da je zaštitite u hladnom vremenu. Ne oklevajte ni da potražite savet od pedijatra.

Koje proizvode koristiti a koje izbegavati?

Dostupno je toliko različitih proizvoda za negu beba, razumljivo je ako se osećate izgubljeno kada pokušavate da izaberete pravi. Evo nekoliko saveta za biranje proizvoda za bebe:

Hidratacija 

Kada tražite hidratantnu kremu za svoje dete, izbegavajte proizvode koji sadrže parfem ili alkohol. Ovi sastojci mogu da iritiraju ili isušuju kožu.

Losioni su dobri za svakodnevno vlaženje ako je potrebno, ali bebama možda neće trebati tako često nanošenje hidratantne kreme. Kreme ili masti su gušće od losiona i mogu biti korisne za vrlo suve mrlje na koži.

Proizvodi za kupanje

Da biste smanjili efekat sušenja tokom kupanja zimi, izbegavajte sapune i druge proizvode za kupanje koji sadrže:

• mirise
• deterdžente
• dezodoranse

Takođe vam može pomoći ako koristite sredstvo za kupanje bez sapuna. Obično manje isušuje od proizvoda na bazi sapuna.

Krema za sunčanje

Mnogi ljudi misle da je krema za sunčanje neophodna samo leti. Iako zimsko sunce nije toliko jako, sneg na tlu može da reflektuje UV zrake i izazove opekotine.

Bebama mlađim od 6 meseci ne bi trebalo da nanosite kremu za sunčanje na kožu. Za ovu starosnu grupu ograničite vreme provedeno na suncu kada su najviši nivoi UV zračenja ili  koristite UV zaštitnik na kolicima ili sedištu automobila.

Za bebe starije od 6 meseci najbolje je sredstvo za sunčanje sa SPF 30 ili većim, ali vreme provedeno na suncu i dalje treba da bude ograničeno.

Šta još pomaže?

Postoji nekoliko stvari koje mogu zaštititi bebinu kožu ili ublažiti suvu kožu i svrb kože tokom zime:

• Hidratacija. Koristite malu količinu kreme ili masti ako je vaša beba sklona suvoj koži. Možete ih primeniti na izložena područja pre i posle izlaska napolje.
• Promenite vreme kupanja. Iako kupka može biti lep deo rutine pred spavanje, bebe ne treba kupati svaki dan. Kratke kupke u mlakoj vodi najbolje su da bi se smanjio gubitak vlage. Izloženost vodi, posebno vrućoj vodi, može prouzrokovati gubitak vlage na njihovoj koži.
• Natapkajte kožu peškirom. Posle kupanja je još jedno dobro vreme za vlaženje. Najbolje je u roku od nekoliko minuta sušenja, kada je njihova koža još uvek vlažna. Obavezno im tapkajte kožu peškirom umesto trljanja.

Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!

• Koristite ovlaživač vazduha. Ako ustanovite da je vazduh u vašem domu prilično suv, razmislite o korišćenju ovlaživača vazduha. Više vlage u vazduhu može pomoći u smanjenju suve kože.
• Izaberite mekane tkanine. Obucite svoje dete u mekane, prozračne tkanine koje neće nadražiti kožu. Izbegavajte odeću sa grubim šavovima ili koja grebe.
• Koristite samo proizvode bez mirisa. Najbolje je izbegavati bilo šta što može iritirati bebinu kožu ili pogoršati osećaj suve kože. Izaberite losione, sapune i deterdžente za veš bez mirisa.
• Slojevito je oblačite na otvorenom. Ako se vaša beba previše zagreje i počne da se znoji, to može da iritira njenu kožu. 

Masaža

Dečja masaža je divan način povezivanja sa bebom dodirom. Takođe je odličan način da uđete u hidratantnu rutinu u kojoj biste oboje mogli uživati.

Neka vaš dodir bude nežan, ali čvrst. Za škakljivu bebu, lagani dodir uopšte neće biti opuštajući. Vrhovi prstiju ili jastučići palca mogu pružiti dovoljan pritisak za masažu.

Nauka još jednom potvrdila koliko majčine emocije utiču na novorođenče

Izaberite deo njihovog tela za početak i koristite hidratantnu kremu bez konzervansa i mirisa. Nežno trljajte mast, ulje ili kremu kružnim pokretima dok razgovarate sa bebom tokom masaže.

Kada pozvati pedijatra?

Nanošenje hidratantnih krema, smanjenje izloženosti UV zračenju i vetru, skraćivanje vremena kupanja i povećavanje vlažnosti u kući su neki koraci koji bi mogli da pomognu.

Vi najbolje znate svoju bebu. Ako svakodnevno hidriranje ili drugi osnovni koraci ne pomažu ili ako se bebina koža pogoršava, obratite se njenom lekaru. Možda postoji još neki razlog za suvu, ispucalu kožu izvan uobičajene zimske suvoće. 

Razgovarajte sa bebinim lekarom ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa kožom ili zdravljem vašeg deteta.