filteri close
Objavljeno: 18.04.2022. Image source: Foto: Pexel/Elina Fairytale
300x600

Proleće je savršeno vreme da svom zdravlju posvetite više pažnje.  

Nedostatak kretanja u hladnim zimskim danima može dovesti do nakupljanja toksičnih materija u našem organizmu. To može dovesti do problema sa varenjem i osećanja umora. Ako vam ovo zvuči poznato, pravo je vreme da uložite malo više energije u svoje zdravlje. Ovo je idealno vreme da očistite toksine kako biste se osećali lakše.

Pijte dosta vode

Važno je da započnete dan čašom limunade kako biste očistili jetru, pripremili telo za varenje i hidrirali telo. Zatim nastavite da pijete puno vode tokom ostatka dana.

Jedite tri obroka dnevno

Pokušajte da izbegnete grickalice tokom perioda detoksikacije.  Ako baš ne možete, neka vaš izbor bude zdrava opcija. Neka vaš izbor bude hrana koja pospešuje rad jetre i varenje.

Izbegavajte prerađenu hranu

Namirnice kao što su gluten, mlečni proizvodi, dodatci šećera i prerađena hrana utiču na imuni sistem i otežavaju detoksikaciju tela. Dok pokušavate da se detoksirate, preskočite kafu i alkohol.

Poslepraznični detox

Ranije večerajte

Vaša večera treba da bude najmanji obrok u danu kako biste pomogli vašem telu da se pripremi za san. Pokušajte da ne jedete posle 19 časova. 

Aktivirajte se

Sada kada je sunce izašlo, vreme je da izađete napolje i pokrenete se. Znojenje je odličan način da se oslobodite toksina i ojačate telo. Bilo da se radi o šetnji, trčanju, plesu, jogi ili odlasku u saunu. Ovo su sve odlični načini da potpomognete svoju detoksikaciju.

Udahnite duboko

Radite vežbe disanja za detoksikaciju uma i pluća. Ovo je oblik meditacije i joge koji se fokusira isključivo na dah. Pokušajte da započnete i završite dan sa četiri duboka udaha i izdaha.

Idite ranije na spavanje

Dok ste u procesu detoksikacije, važno je da se dovoljno naspavate kako biste svom telu dali vremena da se resetuje. Spavanje je ono kada telo može da se oporavi, tako da je važno da obezbedite pravi odmor.

Iako ne postoji zvanična vremenska odrednica za detoksikaciju, odredite šta vam najbolje odgovara i napravite vremenski okvir. Preporučuje se da pokušate da detoksikacija traje između 10 i 21 dana. Ako vam je ovo prva detoksikacija, opustite se i dajte sebi prostora za učenje i prilagođavanje.