filteri close
Objavljeno: 18.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/AndiP
300x600

Donosimo vam šest yoga vežbi uz pomoć kojih ćete doći sigurno do željenih rezultata i ojačati svoje trbušnjake.

1.Položaj daske – plank

Za ovaj položaj potrebno je da se na prostirci oslonite na ispružene ruke i noge tako da vam položaj tela bude ravan kao daska. Bitno je da održite čvrstinu gornjeg dela leđa, uvučete donji stomak i povučete ga na gore, pa u ovom položaju budete 10 udaha i izdaha. Ova vežba je, osim za stomak, dobra i za jačanje ruku i leđa. Vežbu ponavljajte svaki dan i posetpeno povećavajte vremenski izdržaj.

2.Plank sa rukama u položaju delfina

Pod ovim se podrazumeva da ostanete u istom položaju kao u prethodnoj vežbi, s razlikom u tome da se oslanjate na podlaktice ( zbog čega se naziva položaj delfina ). Dlanovi, unutrašnja strana podlaktica i laktovi su na podu, telo gurajte ka napred, a pete prema nazad da biste se dobro istegli i ujedno zategli mišiće struka. Takođe ostanite u ovom položaju 10 udaha i izdaha i postepeno povećavajte izdržaj.

3.Bočni plank – vashistasana

Da biste uradili ovu vežbu, ostavite jedan dlan na podu, a, stopala i celo telo okrenite na bočnu, spoljnu stranu. Drugi dlan i ruka se podižu visoko u vazduh, a bitno je da kukovi ne propadnu, odnosno da vam telo ostane zategnuto u tom položaju. Ovu vežbu za početak možete raditi i sa spuštenim kolenom noge koja je bliža podu, pa kada budete bili spremni – obe noge ispružite i izdržite u ovom položaju isto kao i u prethodnim vežbama. Vežba je korisna za jačanje bočnih mišića, jačanje nogu, ruku, ramena i održavanje ravnoteže.


Saznajte kako da izaberete odgovarajući stil joge

4.Položaj čamca – navasana

Za ovaj položaj potrebno je da sednete uspravno, nogu savijenih u kolenima i sa stopalima oslonjenim na pod. Zatim stopala podignite, uhvatite se za kolena i zaljujate se dok ne uspostavite ravnotežu, pa torzo spustite da bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na pod. Telo treba da bude u obliku V slova, ruke ispružene paralelno sa podom, a leđa treba da su prava. Pokušajte da otvrite grudni koš, spustite ramena, aktivirate donji deo stomaka i opustite lice, pa u ovom položaju ostanite bar 5 udaha i izdaha i to ponovite nekoliko puta.

5.Niski lunge sa tvistom – parivrtta anjaneyasana

Ova vežba je poput iskoraka. Zakoračite jednom nogom na početak prostirke, koleno savijte pod pravim ugom, dok je druga noga ispružena, a prstima stopala se oslanjate na pod. Udahnite, ujedno spojite dlanove ispred srca, a dok izdišete – spoljni lakat pomerajte ka suprotnoj strani tako da se odgurujete od nogu. Npr,ukoliko ste iskoračili desnom nogom, levi lakat približite toj nozi ( tvist ). Tada levi dlan spustite na pod kraj desnog stopala, a desnu ruku ispružiti gore i otvoriti grudni koš. U ovom položaju je potrebno ostati 5 udaha i izdaha, pa polako spustiti obe ruke kraj desnog stopala, a zatim promeniti stranu. 

6.Položaj vrane – bakasana

Ovaj položaj je za osobe koje su već osnažile svoje telo i koje su malo spretnije u izvođenju yoge. Spustite se u čučanj osnonjeni na vrhove nožnih prstiju. Dlanove stavite ispred sebe, čvrsto ih prislonite na pod prema napred i razdvojte prste na rukama. Malo podignite zadnjicu, a kolena prislonite na gornji deo ruku. Zatim pokušajte da podignete prvo jednu nogu od poda, pa i drugu, tako da na kraju obe noge budu u vazduhu, a telo oslonjeno na ruke. U ovom položaju pokušajte da budete 5 udaha i izdaha, a vežbom ćete ojačati trbušne mišiće, istegnuti gornji deo leđa, zategnuti ruke, otvoriti prepone i uspostaviti bolju ravnotežu.

*Sve ove vežbe ne treba da radite ukoliko ste trudni ili imate menstrualni ciklus. 
Osobe koje se već bave yogom sigurno su upućene u to da se u trbušnom delu nalaze dve čakre – svadhistana i manipura ( koje se povezuju sa seksualnošću, ambicijom i voljom ), pa ćete uz pomoć ovih vežbi, osim lepog izgleda, povećati i njihove energije! 

Joga nije samo sjajan način vežbanja, nego pomaže i srcu