filteri close
Objavljeno: 04.12.2020. Image source: Unsplash/Timon Studler
300x600

Ponovo skoro 8.000 zaraženih, 69 preminulih osoba

Do 15 časova 4. decembra u Srbiji je registrovano još 7.782 slučajeva infekcije korona virusom.

Nažalost, broj preminulih je 69, a broj pacijenata na respiratorima 270. Zvanično je danas Srbija prešla broj od 200.000 ukupno registrovanih slučajeva korone i sada ih ima 206.940.

Beograd je i dalje najveće žarište sa 1.975 novozaraženih, Novi Sad 475, Kragujevac 288, Niš 253, Kraljevo 207, Pančevo 172, a ostali gradovi imaju po manje od 100 novoinficiranih.

U Palati Srbija održana je povodom toga hitna konferencija Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Epidemiološka situacija u našoj zemlji već danima se pogoršava - na dnevnom nivou beleži se oko 8.000 zaraženih, a danas su na snagu stupile nove mere, prema kojima ugostiteljski objekti i tržni centri ne rade vikendom, prodavnice prehrambene robe rade do 21 sat, pijace do 15 sati.

"Zbog drastičnog porasta broja obolelih pacijenata, koji su praktično desetostruko povećali broj pregleda u ambulanti KC Vojvodine, izdata je naredba da se i Sajam pretvori u kovid bolnicu i bude deo kovid sistema Kliničkog centra Vojvodine", rekla je direktorka te zdravstvene ustanove dr Edita Stokić.

"Ono što bih želela da istaknem je da smo uočili da je ovih poslednjih nedelja priliv pacijenata bio velik, ali da su to pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i pacijenti koji su kritično oboleli i naša svaka jedinica koja pripada kovid centru ima i jedinicu intenzivne terapije gde se ovi pacijenti hospitalizuju. Postavlja se i pitanje oko pitanja obolelih zdravstvenih radnika, naravno da i u KCV, kao i u celoj Srbiji, zdravstveni radnici nisu mogli izmaći obolevanju, ali za KCV mogu reći da još uspešno uspeva da pokrije sve kapacitete premeštanje zdravstvenih radnika iz jedne u drugu organizacionu jedinicu", dodala je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Đerlek najavio je i masovnu vakcinaciju za početak sledeće godine.

"Masovna vakcinacija se očekuje u prvom kvaratalu 2021, do kraja godine stiže određena količina vakcina i ona će biti namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. Otprilike bi trebalo negde oko sedam dana od primanja druge doze vakcine da budemo sigurni da možemo biti bezbedni. U svakom smislu pojava vakcine u rekordnom roku koji nisu očekivali ni najveći stručnjaci će biti od izuzetnog značaja u teškoj borbi protiv kovida".

Sve vakcine prolaze proveru

"Kao što znate, juče je došlo 20 doza Sputnjik vakcine i Agencija za lekove će ovih dana izvršiti ispitivanje. Rekli smo i ranije da se neće dozvoliti da građani Srbije prime neproverenu vakcinu. Vrlo je bitno istaći da će sve vakcine koje građani budu primali, biti besplatne za sve. To je u ovako teškoj korona krizi od izuzetne pomoći i to je još jedan način kako država brine o svojim građanima. Drugo, hteo bih da se ogradim, mi se nadamo da će Agencija dati pozitivno ili negativno mišljenje, zakonski rok da oni mogu da odgovore je četiri meseca, međutim oni će učiniti sve da mišljenje daju ranije, ali ne nauštrb pacijenata. Nama je svaki dan kasno da dobijemo vakcinu, prokuženost je po rečima struke oko 20%. Kolektivni imunitet možemo dobiti jedino vakcinom".

On je potvrdio još jednom da su i kompanije Fajzer i Biontek poslale dokumentaciju za svoju vakcinu.

"Fajzer i Biontek su poslali dokumentaciju, radiće se u tri smene da se dokumentacija prouči. Zato sam rekao da se nadamo da će do kraja godine stići prve doze vakcina, a nekih 300-350.000 doza do marta sledeće godine", rekao je dr Đerlek, dodajući da ako Agencija da negativno mišljenje "nećemo dobiti ništa".

Redovi ispred kovid bolnica, pik nas tek očekuje

Komentarišući redove ispred kovid bolnica u Beogradu, dr Đerlek je istakao da je evidentno da se virus prelio iz regiona na Srbiju.

"Ono što smo svi očekivali je neki septembar koji je bio miran, svi smo mislili da ćemo mi biti izolovano ostrvo. To je nemoguće u ovoj situaciji kada zemlje u okruženju gore od korone, dolazak studenata iz Crne Gore, Republike Srpske, dolazak poslovnih ljudi... Očekivano je bilo da se virus prelije. Ono što je Grad Beograd uradio je da budu obezbeđeni šatori ispred ambulanti i neka grejna tela, to je sve što smo mogli. Približavamo se piku trećeg talasa i po svim procenama, negde od 20-25. decembra najdalje dostići će se taj pik i da će se polako stabilizovati situacija, posebno u Beogradu gde imamo jasne parametre. Poslednjih dana imamo broj pregleda koji je smanjen za preko 20 odsto, broj obolelih jeste na visokom nivou, ali je zaravnjen na oko 2.000, očekujem za 7-10 dana da će i to početi da pada. To ne znači da će biti tako u celoj Srbiji, jer se sada preliva u ostatak zemlje", rekao je Đerlek.