filteri close
Objavljeno: 24.10.2023.
300x600

Kako namirnice koje smatramo zdravim mogu uticati na srce

Briga o srcu i holesterolu važna je stavka u svakodnevnim životima mnogih ljudi. 

Dok je lako prepoznati i izbegavati očigledne neprijatelje kao što su brza hrana i slatkiši, manje je poznato da i neke 'zdrave' namirnice mogu biti mač sa dve oštrice kada je u pitanju srčano zdravlje.

Ovo su neke namirnice koje smatramo zdravim, a koje mogu imati negativan uticaj na naš organizam.

Kokos i kokosovo ulje

Bez obzira da li ga koristite u kozmetici ili kulinarskim poduhvatima, kokosovo ulje je često na spisku zdravih namirnica. Ali oprez! Velika količina zasićenih masti u kokosu može negativno uticati na LDL, poznat kao loš holesterol, i time povećati rizik od srčanih bolesti.

Orašasti plodovi

Da, orasi i bademi su puni antioksidanasa i dobri za srce. Ali, velike količine mogu se obiti o glavu. Bogatstvo kalorija i masti može dovesti do povećanja telesne mase i, posledično, holesterola.

Punomasno mleko

Mleko je nutritivna bomba i čini osnovu mnogih dijeta. Ali punomasna varijanta može biti kontraproduktivna ako želite kontrolisati holesterol. Njegove masti mogu povećati LDL i uticati na srčano zdravlje.

Biti informisan i praviti obazrive izbore ključni su za održavanje zdravog srca. Nije sve crno-belo kada je u pitanju ishrana; čak i zdrave namirnice mogu imati svoju tamnu stranu, zato uvek treba biti umeren i obazriv u svojim izborima.