filteri close
Objavljeno: 05.09.2024. Image source: Pixabay/ha11ok
300x600

Šljive imaju otprilike 46-50 kalorija na 100 grama, kada su sveže. Međutim, suve šljive imaju mnogo više kalorija, oko 240 kalorija na 100 grama, jer su koncentrisane i sadrže manje vode.

Šljive su izuzetno zdrave iz nekoliko razloga:

  1. Bogate su vlaknima: Šljive, posebno suve šljive (sušene šljive), sadrže visok nivo dijetetskih vlakana koja pomažu u regulaciji probave, sprečavaju zatvor i održavaju zdravlje creva.
  2. Antioksidansi: Šljive su bogate antioksidansima, poput vitamina C i fenolnih jedinjenja, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, smanjujući rizik od hroničnih bolesti i usporavajući proces starenja.
  3. Nizak glikemijski indeks: Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, čineći ih dobrim izborom za osobe koje kontrolišu šećer ili dijabetes.
  4. Vitamini i minerali: Šljive su dobar izvor vitamina K, vitamina A, kalijuma, i gvožđa. Vitamin K je važan za zdravlje kostiju, dok kalijum pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.
  5. Podrška za kardiovaskularno zdravlje: Redovno konzumiranje šljiva može pomoći u snižavanju holesterola i održavanju zdravlja srca, zahvaljujući vlaknima i antioksidansima koje sadrže.
  6. Podsticanje zdrave probave: Osim što pomažu u regulaciji probave, šljive takođe sadrže sorbitol, prirodni šećer koji deluje kao blagi laksativ i može pomoći kod zatvora.

Suve šljive - izvor zdravlja i vitalnosti