filteri close
Objavljeno: 25.08.2023. Image source: Pixabay/ExplorerBob
300x600

Ima dva razloga za to - da li je ovo rešenje?

Početkom jula, holandska vlast je saopštila da će od 1. januara 2024. godine u učionicama biti zabranjeni mobilni uređaji kao što su telefoni, tableti i pametni satovi. 

Ova zabrana će biti popuštena samo za slučajeve kada su ti uređaji potrebni za nastavu digitalnih veština.

Pitanje koje se sada nameće je da li je ovo moguće rešenje za problem zavisnosti dece od ekrana? 

Dr Ranko Rajović, diskutujući o ovom problemu na N1 televiziji, delio je neobičan slučaj jedne porodice koja se preselila u Holandiju.

Ekran daje roditeljima mir, ali može da uspori razvoj dece

"Jedna beogradska majka se sa porodicom preselila u Holandiju, i kada je njenom detetu rečeno da mora imati tablet u školi, pokušala je da dogovori korišćenje knjiga umesto toga. Na kraju je dobila medicinsku potvrdu da njenom detetu glavobolje izaziva gledanje u ekran, te je njeno dete bilo jedino u školi bez tableta. Sad i oni shvataju da upotreba ekrana može biti štetna", delio je Rajović svoje mišljenje.

Doktor je istakao da su države sve svesnije potrebe za regulacijom i zakonima koji će se pozabaviti problemom upotrebe ekrana kod mlađih. Prekomerna izloženost ekranima može dovesti do agresivnijeg ponašanja i manjka empatije kod dece, ali kako on ističe, problem nisu deca.

"Prvenstveno treba objasniti roditeljima zašto je to štetno i koje su posledice, pa će onda biti lakše objasniti detetu", kaže Ranko Rajović, stručnjak za dečji razvoj i tvorac NTC programa učenja.

Ruminacija-ozbiljan poremećaj u ishrani dece

On se dotakao i problema koji se javlja u vrtićima, gde deca već pokazuju znake nasilničkog ponašanja.

"Ko dozvoljava deci da gledaju zastrašujuće igre kao što je 'Greni'? Roditelji", upozorava stručnjak.

Odgovarajući na pitanje da li je borba protiv upotrebe telefona tek u školi prekasna, dr Rajović odgovara da nikad nije kasno, ali ukazuje na brzinu kojom se razvija zavisnost, čak i kod životinja kao što je mačka.

Pitanje sigurnosti dece prilikom odlaska u školu je, prema Rajoviću, problem koji se može rešiti društvenim regulacijama, kao što su ograničenja brzine.

Saveti za roditelje: Kako da mladi ne provedu celo leto pred telefonom

Što se tiče vršnjačkog nasilja, Rajović objašnjava da pohvale igraju ključnu ulogu u razvoju deteta, ali da se pojavljuju problemi sa "nesrećnim lajkovima" na društvenim mrežama, naročito kada se nagrađuje nasilje.

"Oduzimanje telefona u školi", smatra Rajović, "moglo bi da pomogne u rešavanju ovog problema, mada ne bi u potpunosti rešilo pitanje vršnjačkog nasilja. Ali agresivne video igre su definitivno jedan od glavnih faktora."