Šta izaziva intoleranciju na hranu i kako je prepoznati?
Intolerancija na hranu koju ste pojeli može imati iste znake i simptome kao i alergija na hranu - kao što su mučnina, povraćanje, grčevi i dijareja.
U zavisnosti od vrste intolerancije na hranu koju imate, možda ćete moći da jedete male količine problematične hrane bez reakcije. Nasuprot tome, ako imate istinsku alergiju na hranu, čak i mala količina hrane može izazvati alergijsku reakciju.
Jedan od škakljivih aspekata dijagnostikovanja intolerancije na hranu je da neki ljudi nisu osetljivi na samu hranu, već na supstancu ili sastojak koji se koristi u pripremi hrane.
Uobičajeni uzroci koji mogu izazvati simptome koji se pogrešno smatraju alergijom na hranu su:
Odsustvo enzima potrebnog za potpuno varenje hrane. Možda nemate adekvatne količine nekih enzima potrebnih za varenje određene hrane. Nedovoljne količine enzima laktaze, na primer, smanjuju vašu sposobnost varenja laktoze, glavnog šećera u mlečnim proizvodima. Intolerancija na laktozu može izazvati nadimanje, grčeve, dijareju i višak gasova.
Alergija na hranu, netolerancija ili osetljivost: U čemu je razlika i zašto je to važno?
Trovanje hranom. Ponekad trovanje hranom može oponašati alergijsku reakciju. Bakterije u pokvarenoj tunjevini i drugim ribama takođe mogu da naprave toksin koji izaziva štetne reakcije.
Osetljivost na aditive u hrani. Neki ljudi imaju probavne reakcije i druge simptome nakon konzumiranja određenih aditiva u hrani. Na primer, sulfiti koji se koriste za čuvanje sušenog voća, konzervi i vina mogu izazvati napade astme kod ljudi koji su osetljivi na aditive u hrani.
Toksičnost histamina. Određene ribe, kao što su tunjevina ili skuša, koje se ne čuvaju pravilno i koje sadrže velike količine bakterija mogu takođe sadržati visoke nivoe histamina koji izazivaju simptome slične onima kod alergije na hranu. Umesto alergijske reakcije, ovo je poznato kao toksičnost histaminom ili trovanje skombroidom.
14 glavnih znakova i simptoma intolerancije na gluten
Celijakija. Dok se celijakija ponekad naziva alergijom na gluten, ona ne dovodi do anafilakse. Kao i alergija na hranu, celijakija uključuje odgovor imunog sistema, ali to je jedinstvena reakcija koja je složenija od jednostavne alergije na hranu.
Ovo hronično probavno stanje je izazvano konzumiranjem glutena, proteina koji se nalazi u hlebu, testenini, kolačićima i mnogim drugim namirnicama koje sadrže pšenicu, ječam ili raž.
Ako imate celijakiju i jedete hranu koja sadrži gluten, javlja se imunološka reakcija koja uzrokuje oštećenje površine vašeg tankog creva, što dovodi do nemogućnosti apsorpcije određenih hranljivih materija.