filteri close
Objavljeno: 30.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/PixelAnarchy
300x600

Netolerancija na gluten je prilično čest problem.

Karakterišu ga neželjene reakcije na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži.

Celijakija je najteži oblik intolerancije na gluten.

To je autoimuna bolest koja pogađa oko 1% populacije i može dovesti do oštećenja digestivnog sistema. 

Međutim, 0,5–13% ljudi može imati i ne-celijakiju osetljivost na gluten, blaži oblik intolerancije na gluten koji i dalje može da izazove probleme. 

Oba oblika intolerancije na gluten mogu izazvati široko rasprostranjene simptome, od kojih mnogi nemaju nikakve veze sa probavom.

1. Nadimanje

Nadimanje je kada se osećate kao da vam je stomak naduven ili pun gasa nakon što nešto pojedete. Zbog toga se možda nećete osećati najbolje. 

Iako je nadimanje vrlo često i može imati mnoga objašnjenja, takođe, može biti znak netolerancije na gluten.

U stvari, osećaj nadutosti jedna je od najčešćih žalbi ljudi koji su osetljivi ili ne podnose gluten. 

Jedno istraživanje pokazalo je da je 87% ljudi koji su sumnjali na ne-celijakijsku osetljivost na gluten osetilo nadimanje. 

2. Proliv, zatvor i smrdljivi feces

Povremeno dobijanje dijareje i konstipacije je normalno, ali to može biti razlog za zabrinutost ako se redovno dešava.

To su, takođe, uobičajeni simptomi intolerancije na gluten.

Pojedinci sa celijakijom dožive upale u tankom crevu nakon jedenja glutena.

Ovo oštećuje sluznicu creva i dovodi do slabe apsorpcije hranljivih sastojaka, što rezultira značajnom digestivnom nelagodnošću i čestim prolivom ili zatvorom.

Alergija na hranu, netolerancija ili osetljivost: U čemu je razlika i zašto je to važno?

Međutim, gluten može izazvati i probavne probleme kod nekih ljudi koji nemaju celijakiju. 

Više od 50% osoba osetljivih na gluten redovno ima dijareju, dok oko 25% ima zatvor.

Dalje, osobe sa celijakijom mogu da dožive bled i smrdljiv izmet zbog loše apsorpcije hranljivih sastojaka.

Česta dijareja može da izazove neke glavne zdravstvene probleme, kao što su gubitak elektrolita, dehidraciju i umor. 

3. Bol u stomaku

Bolovi u trbuhu su vrlo česti i mogu imati brojna objašnjenja.

Međutim, to je ujedno i najčešći simptom netolerancije na gluten. 

Do 83% osoba sa intolerancijom na gluten doživljava bolove u trbuhu i nelagodu nakon što pojedu gluten. 

4. Glavobolja

Mnogi ljudi povremeno imaju glavobolju ili migrenu.

Migrene su često stanje, jer ih 10–12% zapadne populacije redovno doživljava. 

Zanimljivo je da su studije pokazale da su osobe sa intolerancijom na gluten možda sklonije migreni od ostalih. 

Ako imate redovne glavobolje ili migrene bez ikakvog očiglednog razloga, mogli biste biti osetljivi na gluten.

5. Osjećaj umora

Osećaj umora je vrlo čest i obično nije povezan ni sa jednom bolešću.

Međutim, ako se stalno osećate veoma umorno, trebalo bi da istražite mogućnost osnovnog uzroka.

Pojedinci koji ne podnose gluten su vrlo skloni umoru, posebno nakon što jedu hranu koja sadrži gluten. 

Studije su pokazale da 60–82% osoba sa intolerancijom na gluten često oseća umor. 

Pored toga, netolerancija za gluten, takođe, može da izazove anemiju sa nedostatkom gvožđa, što će zauzvrat prouzrokovati veći umor i nedostatak energije. 

6. Problemi sa kožom

Intolerancija na gluten može uticati na vašu kožu.

Mehurići na koži nazvani dermatitis herpetiformis su kožna manifestacija celijakije. 

Svi koji imaju bolest osetljivi su na gluten, ali manje od 10% pacijenata ima digestivne simptome koji ukazuju na celijakiju.

Pored toga, nekoliko drugih kožnih bolesti pokazalo je poboljšanje kada je izbačen gluten iz ishrane. Tu spadaju: 

Psorijaza: upalna bolest kože koju karakteriše ljuskanje i crvenilo kože 
Alopecia areata: Autoimuna bolest koja se pojavljuje kao gubitak kose bez ožiljaka 
Hronična urtikarija: Stanje kože koje karakterišu ponavljajuće, svrbežne, ružičaste ili crvene lezije sa bledim centrima.

7. Depresija

Depresija pogađa oko 6% odraslih svake godine. Simptomi mogu biti vrlo onesposobljavajući i uključuju osećaj beznađa i tuge. 

Čini se da su ljudi sa probavnim problemima skloniji anksioznosti i depresiji u poređenju sa zdravim osobama. 

Ovo je naročito često među ljudima koji imaju celijakiju.

Postoji nekoliko teorija o tome kako netolerancija na gluten može da pokreće depresiju:

  • Abnormalni nivoi serotonina: Serotonin je neurotransmiter koji omogućava ćelijama da komuniciraju. Poznat je kao jedan od hormona sreće. Smanjene količine su povezane sa depresijom.
  • Egzorfini glutena: Ovi peptidi nastaju tokom varenja nekih proteina glutena. Mogu ometati centralni nervni sistem, što može povećati rizik od depresije.
  • Promene u mikrobioti creva: Povećane količine štetnih bakterija i smanjene količine korisnih bakterija mogu uticati na centralni nervni sistem, povećavajući rizik od depresije.

Nekoliko studija je pokazalo da depresivni pojedinci sa samoprijavljenom intolerancijom na gluten žele da nastave bezglutensku dijetu jer se osećaju bolje, iako njihovi probavni simptomi možda neće biti rešeni. 

To sugeriše da izlaganje glutenu samo po sebi može da izazove osećaj depresije, bez obzira na probavne simptome.

8. Neobjašnjiv gubitak težine

Neočekivana promena težine često je razlog za zabrinutost.

Iako može proisteći iz različitih razloga, neobjašnjivi gubitak težine je uobičajeni neželjeni efekat nedijagnostikovane celijakije. 

U jednoj studiji na pacijentima sa celijakijom, dve trećine je smršalo u šest meseci pre postavljanja dijagnoze.

Gubitak kilograma se može objasniti različitim digestivnim simptomima, zajedno sa lošom apsorpcijom hranljivih sastojaka.

9. Anemija sa nedostatkom gvožđa

Anemija sa nedostatkom gvožđa najčešći je nedostatak hranljivih sastojaka na svetu. 

Nedostatak gvožđa uzrokuje simptome kao što su mala količina krvi, umor, otežano disanje, vrtoglavica, glavobolja, bleda koža i slabost.

Kod celijakije, apsorpcija hranljivih sastojaka u tankom crevu je oštećena, što rezultira smanjenom količinom gvožđa koje se apsorbuje iz hrane.

Anemija sa nedostatkom gvožđa može biti među prvim simptomima celijakije koje lekar primećuje.

Nedavna istraživanja sugerišu da deficit gvožđa može biti značajan i kod dece i kod odraslih sa celijakijom. 

10. Anksioznost

Anksioznost može pogoditi 3–30% ljudi širom sveta.

Uključuje osećaj zabrinutosti, nervoze, nelagode i uznemirenosti. Štaviše, često ide ruku pod ruku sa depresijom.

Čini se da su osobe sa intolerancijom na gluten sklonije anksioznosti i paničnim poremećajima od zdravih osoba. 

Pored toga, studija je pokazala da je do 40% osoba sa samoprijavljenom osetljivošću na gluten izjavilo da redovno oseća anksioznost.

11. Autoimuni poremećaji

Celijakija je autoimuna bolest koja uzrokuje da vaš imuni sistem napada vaš probavni trakt nakon što konzumirate gluten. 

Zanimljivo je da vas ova autoimuna bolest čini sklonijom drugim autoimunim bolestima, poput autoimune bolesti štitne žlezde. 

Najbolji plan ishrane za Hašimotov tiroiditis

Dalje, autoimunski poremećaji štitne žlezde mogu biti faktor rizika za razvoj emocionalnih i depresivnih poremećaja. 

Ovo takođe čini celijakiju češćom kod ljudi koji imaju druge autoimune bolesti, poput dijabetesa tipa 1, autoimunih bolesti jetre i zapaljenskih bolesti creva. 

Međutim, osetljivost na celijakijski gluten nije povezana sa povećanim rizikom od autoimunih poremećaja, malapsorpcije ili nutritivnih nedostataka. 

12. Bolovi u zglobovima i mišićima

Brojni su razlozi zbog kojih ljudi doživljavaju bolove u zglobovima i mišićima.

Postoji teorija da oni koji imaju celijakiju imaju genetski određen preosetljiv nervni sistem.

Zbog toga mogu imati niži prag za aktiviranje senzornih neurona koji uzrokuju bol u mišićima i zglobovima.

Štaviše, izlaganje glutenu može izazvati upalu kod osoba osetljivih na gluten. Zapaljenje može rezultirati raširenim bolom, uključujući zglobove i mišiće .

13. Utrnulost nogu ili ruku

Još jedan iznenađujući simptom netolerancije za gluten je neuropatija, koja uključuje utrnulost ili peckanje u rukama i nogama.

Ovo stanje je često kod osoba sa dijabetesom i nedostatkom vitamina B12. Takođe može biti uzrokovano toksičnošću i konzumacijom alkohola.

Međutim, čini se da su osobe sa celijakijom i osetljivošću na gluten u većem riziku da dožive utrnulost ruku i nogu u poređenju sa zdravim kontrolnim grupama. 

Iako tačan uzrok nije poznat, neki su ovaj simptom povezali sa prisustvom određenih antitela povezanih sa netolerancijom na gluten.

14. Osećaj nesposobnosti jasnog razmišljanja

Ljudi su to opisali kao zaboravnost, poteškoće u razmišljanju i mentalni umor. 

Imati „maglovit um“ čest je simptom netolerancije za gluten, koji pogađa do 40% osoba koje ne podnose gluten. 

Ovaj simptom može biti uzrokovan reakcijom na određena antitela u glutenu, ali tačan razlog nije poznat.

Imajte na umu da većina simptoma sa gornje liste može imati i druga objašnjenja.

Ipak, ako neke od njih redovno doživljavate bez očiglednog razloga, možda reagujete negativno na gluten u vašoj ishrani.

U ovom slučaju, treba se konsultovati sa lekarom ili pokušati privremeno ukloniti gluten iz vaše ishrane kako biste videli da li pomaže.