filteri close
Objavljeno: 29.11.2019. Image source: Foto: Pixabay/Karen_Nadine
300x600

Konjunktivitis, je upala konjuktive unutar kapka. Kada se konjuktiva upali beonjača postaje crvena. Konjuktivitis varira od blage do veoma jake upale.

Konjuktivitis može biti pokrenut alergijama, kontaktom sa iritantnim hemikalijama ili infekcijom bilo virusom ili bakterijama.

Virusni konjuktivitis često uzrokuje jedan od adenovirusa, porodice virusa koji obično izaziva prehladu (bolesti gornjih disajnih puteva). U umerenoj klimi adenovirusi su najaktivniji tokom proleća, početkom leta i sredinom zime. Oni inficiraju tečnosti u očima, ustima i nosu i mogu se širiti od osobe do osobe na rukama i u kapljicama kašlja i kihanja. U većini slučajeva adenovirusi izazivaju samo blagi slučaj konjuktivitisa. Međutim, oni su u stanju da izazovu ozbiljniju infekciju, zvanu kerato-konjunktivitis, koja može zamagliti rožnicu i ometati vid. Pored adenovirusa, drugi virusi koji uzrokuju konjuktivitis uključuju enteroviruse, virus boginja virus herpes simpleksa.

Glivične infekcije kože-kako ih sprečiti?

Bakterijski konjuktivitis može uzrokovati nekoliko različitih vrsta bakterija, uključujući Haemophilus influenzae, pneumokoke, stafilokoke  i streptokoke. Većina bakterijskih infekcija širi se kontaktom sa rukama koje su kontaminirane tim bakterijama. Deca rođena majkama sa gonorejom ili klamidijom takođe mogu razviti konjuktivitis ako su im oči zaražene zagađenim sekretima u porođajnom kanalu tokom vaginalnog porođaja.

Simptomi

  • Crvene, vodenaste oči
  • Nelagoda u očima (osećaj "svrba" ili "grebanja")
  • Iscedak iz očiju koji može stvoriti krmelje oko trepavica

Ako se radi o virusnom konjuktivitisu, iscedak iz oka je bistar i vodenast. Očni iscedak iz bakterijskog konjuktivitisa često je gust, obojen (žut ili zelenkast), zamućen i lepljiv. Ponekad je iscedak toliko lepljiv da se kapci prilepe jedan za drugi. To se najčešće dešava nakon buđenja iz sna. Kod alergijskog konjuktivitisa obično su uključena oba oka, svrab je intenzivniji i oči mogu nateći.

Ako nosite kontaktna sočiva, veća je verovatnoća da ćete razviti teški konjuktivitis, koji može oštetiti oko. Prestanite sa nošenjem kontaktnih sočiva ako imate crvenilo. Ako imate bilo kakve bolove, odmah se obratite svom lekaru opšte prakse ili očnom lekaru.

Dijagnoza

Vaš lekar će posumnjati na konjuktivitis ako vas svrbe oči, crvene su i sa iscedakom ili povećanim suzenjem. Ako vaš lekar posumnja na bakterijski konjuktivitis, može uzeti bris oka i poslati ga u laboratoriju na testiranje.

Očekivano trajanje

Čak i bez lečenja, većina slučajeva virusnog konjuktivitisa nestaće u roku od sedam dana.

Za bakterijski konjuktivitis potrebni su antibiotici. Crvenilo očiju obično počinje da se smanjuje u roku od nekoliko dana nakon što počnete sa uzimanjem antibiotika. Obavezno popijte sve svoje antibiotike, čak i ako se počnete osećati bolje. U suprotnom, lek možda neće ubiti sve bakterije.

Prevencija

Moguće je sprečiti zarazni konjuktivitis. Često perite ruke i izbegavajte dodirivanje očiju. Kod kuće nikada ne delite peškire, krpe ili kozmetiku za lice sa drugima, posebno šminku za oči.

Da bi se sprečio konjuktivitis kod novorođenčadi, sve trudnice treba testirati na  gonoreju i hlamidiju a ako je potrebno i lečiti ih. Kao još jedna preventivna mera, novorođenčad se rutinski tretiraju  antibiotskim kapima za oči po rođenju.

Lečenje

Za nekomplikovani virusni konjuktivitis, vaš lekar može da vam predloži kapi za oči bez recepta, koje ublažavaju očne simptome dok se vaše telo bori protiv virusne infekcije.

Za bakterijski konjuktivitis, potrebna vam je mast na recept ili kapi za oči koje sadrže antibiotike. Koristite ih onoliko dana koliko vam kaže lekar, čak i ako se simptomi pojave u roku od dan ili dva. Takođe možete nanositi tople obloge, na oči u trajanju od 20 do 30 minuta, nekoliko puta dnevno. 

Za alergijski konjuktivitis, antihistaminske kapi za oči i hladni oblozi mogu pomoći u ublažavanju svrbeža.

Kako pregurati sezonu alergija? Ove stvari možete i sami preduzeti.

Novorođenčad koja razviju gonorealni ili hlamidijalni konjuktivitis leči se antibioticima koji se mogu staviti na oko, uzeti ih usnim putem ili ubrizgati u venu, u zavisnosti od težine. Njihove majke treba pregledati i lečiti od gonoreje ili hlamidije.

Kada se obratiti lekaru

Posetite lekara ako vam oči postanu crvene, vodenaste i svrbe, pogotovo ako postoji gust iscedak iz očiju koji stvara krmelje na kapcima. Idite kod svog lekara odmah ako imate bol ili oticanje u očima, ili ako imate zamućen vid ili visoku temperaturu ili postanete osetljivi na svetlost. Odmah pozovite lekara kad god beba, posebno novorođenče, pokaže simptome konjuktivitisa.

Ako uzimate antibiotike za lečenje bakterijskog konjuktivitisa, nazovite lekara ako se nakon tri dana crvenilo oka nastavi.

Prognoza

Većina slučajeva nekomplikovanog virusnog ili bakterijskog konjuktivitisa postaje bolja bez trajnog oštećenja oka.