filteri close
Objavljeno: 24.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/5697702
300x600

Svetska zdravstvena organizacija izveštava da se najmanje 48 miliona parova širom sveta bori sa neplodnošću.

Kada pokušavate da zatrudnite, postoji mnogo faktora koji mogu da doprinesu neplodnosti. Uzrok ženske neplodnosti može biti kada oplođena jajna ćelija ne preživi nakon što se pričvrsti za sluznicu materice. Pored toga, do neplodnosti može doći ako jajnici žene ne mogu da proizvedu jajne ćelije ili ako one imaju problema da putuju od jajnika do materice.

Neplodnost kod žena može biti uzrokovana i medicinskim faktorima kao što su rak,dijabetes, autoimuni poremećaji, poremećaji zgrušavanja krvi, poremećaji štitne žlezde, poremećaji u ishrani i hormonska neravnoteža. Postoje svakodnevne navike koje mogu doprineti ženskoj neplodnosti, kao što su loša ishrana, prekomerna konzumacija alkohola, pušenje ili previše vežbanja.

Lečenje neplodnosti: Pitanja koja treba da postavite svom ginekologu

Na sposobnost para da zatrudne može podjednako uticati i zdravlje muškog partnera. Muška neplodnost može biti uzrokovana nedovoljnom ili abnormalnom proizvodnjom sperme. Muškarci koji su rođeni sa urođenim defektima, imaju hormonsku neravnotežu ili su bili podvrgnuti lečenju raka mogu doživeti neplodnost. Pored toga, prekomerna upotreba droga i pušenje mogu igrati ulogu u muškoj neplodnosti. 

U zavisnosti od toga da li je par ranije imao potomstvo ili ne, lekari neplodnost mogu kao primarnu ili sekundarnu.

Sekundarna neplodnost vs. primarna neplodnost

Primarna neplodnost se javlja kada žena ne može da zatrudni nakon godinu dana nezaštićenog seksa, a da par prethodno nema zajedničko dete. Poređenja radi, sekundarna neplodnost se dešava kada par koji je ranije ima dete sada ima problema sa nastavkom potomsktva. Mogući uzroci sekundarne neplodnosti su slični onima kod primarne neplodnosti. 

Potencijalni rizik za sekundarnu neplodnost kod žena povećava nakon 35. godine. Sekundarna neplodnost može da se javi i kod žena sa oštećenim jajovodima, endometriozom ili sindromom policističnih jajnika. Kao i primarna neplodnost, abnormalna proizvodnja sperme može doprineti sekundarnoj neplodnosti kod muškaraca.

Stres savremenog života primarni faktor neplodnosti?

Iako postoje neki prepoznatljivi faktori koji doprinose, postoji i mogućnost neobjašnjivih slučajeva primarne i sekundarne neplodnosti. Međutim, postoje potencijalne opcije lečenja za one koji se bave primarnom ili sekundarnom neplodnošću. To uključuje lekove i injekcije, intrauterinu oplodnju (IUI) i in vitro oplodnju (IVF).