filteri close
Objavljeno: 01.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
300x600

Serotonin ili “hormon sreće” je najpoznatiji po pospešivanju boljeg raspoloženja - ali to nije sve što može učiniti za vaše zdravlje.  

Što ga više istražuju, naučnici sve više shvataju složenost njegovog uticaja.

Glavni gradivni blok za serotonin je esencijalna aminokiselina koja se naziva triptofan. Kada jedete hranu - kao što sje ćuretina, banane, jaja, orasi i sir – jedan deo se hranljivih sastojaka se apsorbuje u krvotok i putuje do mozga, gde se pretvara u serotonin. 

Međutim, preko 95 % zaliha serotonina (poznat kao periferni serotonin) se proizvodi u crevima. I još zanimljivije: Ove dve vrste serotonina iako iste nikada se ne mešaju jer periferni serotonin ne prelazi krvno-moždanu barijeru. 

I vaši zdravstveni benefiti od ovih serotonina su različiti: u mozgu, hemikalija deluje kao neurotransmiter, pomažući neuronima da komuniciraju. U crevima deluje kao hormon, pomažući varenje; ostaci serotonina koji skliznu u krvotok izgleda da utiču na različite procese čije načine naučnici tek počinju da otkrivaju.

Uticaj na raspoloženje

Serotonin je najpoznatiji po povezivanju misli sa osećanjima. Serotonin nam pomaže da merimo i razumemo emocije jedni drugih, poput toga da li neko želi da nas povredi ili nam pristupa mirno. 

Veruje se da je to jedan od najstarijih neurotransmitera. Uzimajući to u obzir, lako je shvatiti zašto serotonin igra tako vitalnu ulogu u regulisanju vašeg raspoloženja, omogućavajući vam da pređete sa mirnog i zadovoljnog raspoloženja u anksiozno stanje samozaštite i nazad. 

Ako serotonin ne može da obavlja svoju funkciju pravilno, mogu se pojaviti problemi sa mentalnim zdravljem. Kada veza između misli, osećanja i odbrane koju obezbeđuje serotonin  ne funkcioniše kako treba, možete imati poremećaj raspoloženja ili anksioznosti.

Osećate se anksiozno i depresivno? Možda je u pitanju hipotireoza!

Naučnici još ne znaju šta uzrokuje ovu neregulaciju. Ali ono što znaju je da unos više hrane bogate triptofanom, u nastojanju da mozak proizvede više serotonina, verovatno nije način da se to popravi. 

Za početak, većina nas već unosi dovoljno aminokiselina. Triptofan se nalazi u toliko hrane da bismo morali da se potrudimo da bi imali nedostatak u organizmu. Plus, triptofan mora da se takmiči sa drugim aminokiselinama da bi vam prodro do mozga. 

Ono što je verovatnije u igri kada je sistem serotonina „isključen“ jeste koliki deo ove hemikalije vaš mozak proizvodi iz normalne ishrane bogate triptofanom - kao i koliko efikasno moždani neuroni čuvaju i oslobađaju  serotonin da bi obavljao svoju funkciju.

Kontrola rada creva

Periferni serotonin proizveden u vašem gastrointestinalnom traktu  ima vrlo različit, ali podjednako vredan posao: pomaže u kontroli kontrakcije creva i sekrecije tečnosti, a takođe se vezuje za mrežu ćelija koje su uključene u talase električne aktivnosti koji guraju hranu kroz naš probavni sistem.

Deo serotonina koji nije iskorišćen za rad creva prodiru u krv i skladišti se u trombocitima. Telo voli da ima upravo pravu količinu ovog perifernog serotonina u cirkulaciji - a trombociti služe kao savršeni mali rezervoari za serotonin. Ali trombociti nisu samo kontejneri za skladištenje; oni ga i koriste. Serotonin je jedan od molekula koji ovi ćelijski fragmenti luče da bi pomogli u stvaranju ugrušaka.

TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju

U poslednjoj deceniji naučnici su počeli da otkrivaju šta još periferni serotonin može da uradi, kao što je uticaj na gustinu kostiju, regulaciju metabolizma a možda čak i na ulogu u prevenciji stanja poput dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Ono što je sigurno, međutim, jeste da bilo koja poremećaj regulacije serotonina koji se desi u crevima nema uticaja na nivo serotonina u mozgu.

Kako povećati nivo serotonina

• Odlazak u prirodu -  Sunčeva svetlost može biti deo mehanizma koji održava mozak u optimalno prikuplja i koristi serotonin. Tokom autopsija utvrđeno je da je  nivo serotonina u mozgu ljudi koji su umrli tokom leta viši nego kod onih koji su umrli tokom zime. Istraživači misle da sunčeva svetlost deluje tako što povećava količinu signala serotonina u mozgu.
• Trening - U jednoj studiji pokazalo se da fizička aktivnost povećava brzinu pucanja neurona koji koriste serotonin, što podstiče i sintezu i njegovo oslobađanje. Druga istraživanja su pokazala da vežbanje povećava količinu triptofana koji ulazi u mozak, što takođe može dovesti do naleta u proizvodnji serotonina.
• Masaža - Pregled istraživanja pokazao je da je masaža u proseku dovela do porasta serotonina od 28 % i dopamina (još jednog hormona za dobro osećanje) do 31 %, kao i smanjenje hormona stresa kortizola za 31 %.