filteri close
Objavljeno: 19.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/Kreuz_und_Quer
300x600

Nema sumnje da ovo oboljenje ima zanimljivo ime, ali šta je tačno tinea manum?

Tinea manum je gljivična infekcija šaka. Ako ste uopšte upoznati sa lišajima, na dobrom ste putu da razumete šta je tinea manuum. "Tinea" je formalni naziv za lišaj, dok "manuum" označava da se infekcija nalazi na rukama.

Osip na rukama od tinea manum se obično pojavljuje kao okrugle mrlje na koži. Gljivična infekcija može početi kao mala i vremenom se proširiti na druga područja i uzrokovati ljuštenje kože. 

Ko ima veće šanse da se zarazi?

Postoje određeni faktori rizika koji mogu učiniti osobu ranjivijom na zarazu ovom gljivičnom infekcijom. Ljudi koji provode vreme oko određenih životinja imaju veće šanse da razviju tinea manum jer je zarazna infekcija. Može se širiti na ljude preko životinja — uključujući mačke, pse i krave. Prenošenje tinea može biti posebno rasprostranjeno među vlasnicima kućnih ljubimaca koji brinu o egzotičnim životinjama, kao što su zamorci i ježevi. Bavljenje sportovima u bliskom kontaktu i korišćenje javnih tuševa takođe može povećati nečiji rizik da dobije ovu infekciju od druge osobe.

Muči vas svrab stopala? 7 uzroka zašto se javlja i kako da olakšate tegobe

Osim na rukama, infekcija tinea se može naći skoro bilo gde na telu, uključujući stopala, prepone, vlasište i bradu. Kao rezultat toga, neko ko ima infekciju tinea na drugom delu tela ima povećan rizik od prenošenja tinea na ruke. Na primer, neko sa tineom na nogama može da je raširi na ruke ako dodirne stopala ili čeprka po zaraženim noktima na nogama.

Čini se da je veća verovatnoća da se infekcije tinea javljaju kod muškaraca i pacijenata koji imaju dijabetes, hipertenziju ili oslabljen imuni sistem. Tinea manum takođe može biti češća među ljudima koji rade u profesijama koje podrazumevaju stalno opterećenje ruku, kao što su automehaničari i rukovaoci mašinama.

Kako se tinea manum dijagnostikuje i leči?

Lekar može pomoći da se utvrdi da li je tinea manum kriv za osip na vašim rukama. Vaša prva poseta će uključivati pregled zaraženog područja i diskusiju o svim simptomima koje imate. 

Gljivične infekcije je ponekad teško dijagnostikovati, tako da gledanje osipa možda neće biti dovoljno da se utvrdi koja je gljivica odgovorna. Da bi se identifikovala gljivica, može se uzeti uzorak kože i posmatrati pod mikroskopom sa mrljom od kalijum hidroksida. Vudova lampa može da se koristi i za dijagnozu tinea manum. Lampa je u stanju da otkrije koja je gljivica prisutna tako što emituje promenu osvetljenosti u poređenju sa okolnom kožom.

Prirodni lek za gljivične infekcije na noktima

Tinea manum se često može lečiti kod kuće lekovima za lokalnu upotrebu bez recepta. Takođe vam mogu biti prepisani oralni antifungalni lekovi ako vam je imuni sistem oslabljen, ako imate ponavljajuće infekcije ili lekovi koji se izdaju bez recepta vam ne pomažu. 

Postoje mere predostrožnosti koje se mogu preduzeti da bi se smanjio rizik od razvoja tinea manuma u budućnosti. Održavanje pravilne higijene čestim pranjem ruku i održavanjem noktiju čistim može pomoći u sprečavanju ove infekcije. Takođe treba da operete ruke nakon kontakta sa kućnim ljubimcima i životinjama, a svakog kućnog ljubimca za koga se sumnja da ima gljivičnu infekciju treba da pregleda veterinar. Sportisti mogu da izbegnu infekciju tuširanjem odmah posle treninga, nošenjem čistih uniformi i nedelovanjem opreme sa saigračima.