filteri close
Objavljeno: 07.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
300x600

Postoje dve vrste spirale: hormonske i bakarne spirale. Sve one imaju određeni rok trajanja i mogu se ukloniti u bilo kom trenutku.

Hormonske spirale oslobađaju progestin, sintetički oblik hormona progesterona, koji zgušnjava sluz grlića materice kako bi sprečio spermu da stigne do jajne ćelije, a ponekad služi i za potpuno zaustavljanje ovulacije. Bakarna spirala radi tako što ometa kretanje spermatozoida tako da ne mogu dospeti do jajne ćelije.

Postoji nekoliko različitih tipova hormonskih spirala i rok trajanja im može biti od tri do sedam godina, dok bakarne spirale mogu ostati u telu do 12 godina. 

Zašto je važno ukloniti spiralu na vreme?

Ako imate neželjene neželjene efekte ili želite da zatrudnite, vaš lekar može preporučiti uklanjanje spirale.  Uklanjanje je potrebno izvršiti u predviđenom roku, što se može brzo i lako uraditi u lekarskoj ordinaciji. Ako je potrebno, možete je lako odmah zameniti. 

Ako spirala ostane u telu nakon isteka roka trajanja, rizik od infekcije se povećava. Ako infekcija postane teška, može izazvati neplodnost. U tom period spirala će izgubiti sposobnost da spreči trudnoću, tako da neće više biti efikasan oblik kontrole rađanja.

HORMONSKA SPIRALA MIRENA: Najbolja zaštita od neželjene trudnoće

Spiralu treba da ukloni lekar - ne preporučuje se da pokušavate da je sami uklonite. Vaš lekar će umetnuti spekulum i koristiti alat da nežno povuče spiralu. Ovo obično traje samo nekoliko minuta, ali možete osetiti blage grčeve kada se ukloni. Postoji mala šansa za komplikacije, kao što je spirala koja se zaglavi za zid materice, a vaš lekar će tada koristii posebne alate da je ukloni.