filteri close
Objavljeno: 28.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/Kjerstin_Michaela
300x600

Kada uzmete uveličavajuće ogledalo, velike su šanse da ćete uočiti bar nekoliko mitesera na svom licu. 

Skoro svi u nekom trenutku dobiju mitesere. Međutim, ljudi sa masnom kožom su im skloniji od drugih. Jedno od najčešćih mesta za pronalaženje mitesera je na bradi.

Miteseri se formiraju kada se pore začepe mrtvim ćelijama kože i sebumom. Ćelije kože postaju oksidirane, čineći da izgledaju tamne. Kao i druge vrste začepljenih pora, miteseri su obično uzrokovani prekomernom proizvodnjom sebuma, znojem, začepljenjem pora ili proizvodima za negu kože i brijanjem.

Inovativni trik za otklanjanje mitisera

Miteseri na bradi obično uzrokovani istim faktorima kao i miteseri koji se pojavljuju na drugim delovima lica i tela. Međutim miteseri oko usta i brade ponekad uzrokovani prekomernim dodirivanjem kože (dok jedete ili držite bradu oslonjenu na ruku).

Drugi mogući uzrok mitesera na bradi može biti hormonska neravnoteža i fluktuacije. Hormonske akne na bradi najčešće pojavljuju kod odraslih žena i obično se pojavljuju u danima koji prethode menstruaciji. 

Da li se miteseri na bradi mogu sprečiti?

Miteseri na bradi mogu biti dosadni, ali se u mnogim slučajevima mogu i preventirati. Da biste smanjili šanse za začepljene pore na bradi, redovno perete lice, uključujući i posle treninga i u drugim slučajevima kada se znojite. Izbegavajte da dodirujete lice rukama i često menjajte jastučnice. Izbegavajte proizvode koji mogu začepiti pore. Kada birate šminku, proizvode za negu kože, kreme za sunčanje i sve druge proizvode koji se nanose na bradu i lice, odlučite se za one koji ne začepljuju pre i nemaju ulja.

PRIRODNA NEGA KOŽE - 6 jednostavnih maski za lice od kojih će vam koža sijati

Za mitesere uzrokovane prekomernim sebumom, uravnotežite proizvodnju sebuma tako što ćete smanjiti unos mlečnih proizvoda i šećera u ishrani i ograničiti stres. Posavetujte se sa lekarom za lečenje osnovnih problema, kao što je disbalans hormona, koji može da izazove vaše akne.

Kada pokušavate bilo koji novi metod za kontrolu izbijanja i sprečavanja mitesera, budite strpljivi. Očekujte da čekate najmanje mesec dana da vidite primetno poboljšanje. U međuvremenu, uzdržite se od ceđenja, što može uzrokovati više oštećenja kože na bradi.