filteri close
Objavljeno: 08.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Matilda Wormwood
300x600

Svrab kolena može biti uzrokovan raznim stanjima koja variraju po težini, od uobičajenih stanja kao što je ekcem do retkih stanja kao što je dermatofibrom.

Poriv za češanjem može se naizgled pojaviti nasumično, ali ponekad možemo otkriti da su određeni delovi našeg tela skloniji svrabu od drugih. Nekada su to laktovi, ili možda stopala. Kod drugih to mogu biti kolena. Ako ste neko koga često svrbe kolena, evo nekoliko mogućih razloga zašto osećate želju da se češete.

Prvo, moguće je da vaš svrab kolena može proizaći iz spoljnih faktora. Različiti sastojci koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima, sapunima, deterdžentima za pranje veša itd., mogu da izazovu slučajeve alergijskog kontaktnog dermatitisa kolena. Nakon kontakta, ovi alergeni mogu izazvati alergijske reakcije, kao što su upala, crvenilo - i svrab. Pored određenih proizvoda, otrovni bršljan takođe može izazvati napad alergijskog kontaktnog dermatitisa. To vas svakako tera da razmislite dvaput pre nego što krenete na planinarenje u šorcu.

Mnogi slučajevi svraba kolena su uzrokovani ovim stanjem kože

U drugim slučajevima, međutim, uporni svrab kolena može biti rezultat zdravstvenog stanja, kao što je psorijaza ili dermatitis herpetiformis kod onih koji se bore sa celijakijom. Karakteriše ga pekući osip, herpetiformni dermatitis se često javlja na kolenima ili laktovima i može biti praćen plihčićima, crvenilom i svrabom. Pored toga i dermatofibrom može biti uzrok vašeg svraba kolena. Dermatofibrom je stanje u kojem se pojavljuju nekancerozne izrasline na koži, često na potkolenicama. Iako nema jasnog uzroka za ovo stanje, ove male, čvrste izbočine, koje su često ružičaste, braon ili crvene boje, mogu se pojaviti nakon blage povrede. Neke ljude ove izrasline mogu da svrbe.

Muči vas svrab stopala? 7 uzroka zašto se javlja i kako da olakšate tegobe

Svrab kolena najčešće potiče od ekcema, inače poznatog kao atopijski dermatitis. Pogađa uglavnom decu, ekcem je genetsko stanje koje izaziva pojavu crvenog osipa koji svrbi, koji se može videti u pregibima kolena kod starije dece. Ako odlučite da se obratite svom lekaru u vezi sa svrabom kolena, možete očekivati da će vaš lekar pitati o potencijalnim alergenima, kao io prisustvu osipa ili drugih simptoma, kao što je groznica, kako bi se utvrdilo da li je zdravstveno stanje moguće. uzrok svraba kolena.