filteri close
Objavljeno: 29.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/Efraimstochter
300x600

Stiglo je proleće, a sa njim, kijanje, curenje nosa, svrab, iritirane oči. Sve su to simptomi polenske groznice i ostalih alergija. Možete koristiti lekove, ali je najbolje početi odbranu i pre nego alergija napadne.

Simptomi alergije su znak da imuni sistem reaguje preterano na inače bezopasne supstance, kao što su polen, prašina ili kućni ljubimci. Kada neko ima alergiju njegov imuni sistem jednostavno nije u mogućnosti da  bezopasne supstance razlikuje od opasnih.

Aktivatori mogu biti uneti preko usta, recimo nešto od hrane, apsorbovani kroz kožu, udahnuti, a osetljivost na njih može biti nasledna. Bilo kako bilo, borite se protiv njih i pre nego što krenu.

Prirodni antihistaminici

Ginko biloba poznata je po delovanju na nervni sistem i po tome da poboljštava pamćenje, ali veoma efikasan borac protiv alergija. Sadrzi ginkolide, koji zaustavljaju aktivnost određenih aktivatora alergije.
Kopriva sadrži supstancu kercetin koja zaustavlja osobađanje histamina, pa tako deluje kao prirodni antihistaminik. Kapsule se mogu pronaći i u apoteci i u prodavnicama zdrave hrane


Omega -3 masne kiseline pomažu da se organizam suprotstavi zapaljenskim reakcijama koje su izazvane u organizmu zbog alergija. Losos, sardine, sveža tunjevina su odlični izvori. A mogu biti i kapsule ribljeg ulja.
Ulje lanenog semena takođe je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, i alternative za one koji ne vole ukus ribe.

Kako da se pripremite za prolećne alergije


Umirite se i zaštitite se
Koristite sprejeve za nos na bazi morske soli koje možete i sami da napravite. Sklonite se u zatvoren prostor pre i posle oluje, ona donosi visoku vlažnost koja čini da seme polena nabubri, puca i olobađa svoj iritirajući prah, pa tako aktivira napad groznice.
Nosite naočare za sunce da bi vam polen bio što dalje od očiju.

Savladajte grinje
Prekrijte svoje dušeke krevete i jastuke posebnim prekrivačima koji odbijaju alergene.
Redovno usisavajte svoje tepihe, ako ste u mogućnosti kupite usisivač sa hepa filterom, koji može da filtrira i alergene mikroskopske veličine.
Posteljinu menjajte najmanje jedanput u toku  nedelje i perite na sto višoj temperature.
Redovno brišite prašinu, sa svih komada nameštaja, čak i sa parketa.
Koristite filtere za vazduh, oni mogu da uhvate alergene koji se prenose vazduhom .