filteri close
Objavljeno: 17.02.2021. Image source: Foto: Pexel/Helena Lopes
300x600

Upotreba alkohola i kanabisa tokom adolescencije dobro je poznat faktor rizika za poremećaj upotrebe alkohola ili kanabisa tokom odrasle dobi. 

Nije poznato da li rana upotreba droga igra uzročnu ulogu u predispoziciji tinejdžera za poremećaj upotrebe alkohola ili kanabisa, ali istraživači su ispitivali mogućnost uticaja njihove konzumacije na neuronski razvoj. Dokazi sugerišu da povećana sklonost agresiji može biti u osnovi rizika.

Nova studija je pokazala da tinejdžeri koji koriste povećane količine alkohola ili kanabisa pokazuju promene u ponašanju, ali samo oni koji konzumiraju alkohol - a ne kanabis - su promenili moždanu aktivnost u agresivnim krugovima. 

Studija je obuhvatila 112 mladih, starih od 13 do 18 godina, sa poremećajima upotrebe supstanci ili drugim mentalnim problemima. Da bi procenili neuronsku obradu povezanu sa pretnjom, istraživači su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) za procenu moždane aktivnosti kod ispitanika tokom zadatka odmazde. 

Ostavljanje alkohola može znatno da popravi opštu dobrobit organizma, zdravlje i kvalitet života.

Zadatak učesnika je bio da podele 20 dolara sa svojim partnerom . Pri čemu je neko dobio „pošteno“ po 10 dolara, ili „nepravedno“, po 2, 4 ili 6 dolara, dok je drugi partner dobio veći iznos.

Kao deo igre, učesnici su mogli da prihvate ili odbiju ponudu i mogli su da potroše „dolare za kaznu“, od kojih je svaki njihov partner izgubio 7 dolara. Učesnici su zatim ocenjeni prema svojoj sklonosti da se osvete tokom zadatka.

Istraživači su uporedili težinu poremećaja upotrebe alkohola ili kanabisa kod učesnika sa njihovom verovatnoćom da se osvete tokom zadatka. Generalno, tinejdžeri su im uzvraćali snažnije kako su ponude postajale manje poštene. Ali oni sa ozbiljnijim poremećajem upotrebe kanabisa verovatnije će uzvratiti na nižim nivoima nepravednosti.

Koje su zdravstvene posledice narkomanije?

Iznenađujuće, ozbiljnost poremećaja upotrebe alkohola nije bila povezana sa većim ponašanjem u odmazdi. Težina poremećaja upotrebe alkohola, međutim, bila je povezana sa poremećenom nervnom aktivnošću u ključnim delovima mozga povezanom sa agresijom i odmazdom.

Studija nije mogla da napravi razliku između mogućnosti da poremećaj upotreba alkohola utiče na moždanu aktivnost ili da li nalazi fMRI predstavljaju postojeće faktore rizika za poremećaj upotrebe alkohola. 

U svakom slučaju, rezultati sugerišu da alkohol i kanabis mogu različito uticati na moždane sklopove i da imaju različite mehanizme za prenošenje budućeg rizika od zloupotrebe.