filteri close
Objavljeno: 24.01.2023. Image source: Foto: Pexels/JACK REDGATE
300x600

Bilo da se nalaze na peti zbog nošenja novog para cipela ili na dlanu nakon kopanja u bašti, žuljevi nisu samo iritantni – mogu biti i prilično bolni. 

Ovi mehurići ispunjeni tečnošću formiraju se ispod najvišeg sloja naše kože kao odgovor na stalno trenje. Većina plikova koje ste dobili u prošlosti je verovatno bila providne boje, ali šta znači kada vidite žulj ispunjen krvlju?

Poznati kao krvavi žuljevi, ovi plikovi crvene boje nastaju kada je nešto uštipnulo kožu, a ne protrljalo je. Skupljanje krvi koje vidite ispod epiderme je rezultat oštećenja krvnih sudova. Uz odgovarajuću negu, krvavi žuljevi se uglavnom sami izleće u periodu oko dve nedelje. Međutim, ako vam je prva pomisao da probušite krvavi plik, sudžite se. Stručnjaci kažu da to može dovesti do ožiljaka ili infekcije. Ali ovo nisu jedine stvari koje treba da izbegavate kada je u pitanju lečenje krvavog plika. 

Šta treba izbegavati kad imate krvave žuljeve?

Izbegnite bušenje krvavog žuljeva i skidanje kože sa njega. Ovo može otvoriti ranu, i omogućiti ulaz klica i drugih zagađivača. Pored toga, imajte na umu da ne nosite uske cipele koje mogu trljati o krvavi plikovi i potencijalno izazvati još više štete.

Ako se žulj otvori,  jednostavno počnite čišćenjem povrede antiseptikom pre nego što primenite lokalni antibakterijski proizvod, a zatim pokrijte ranu zavojem. Čak i preko krvavog mehura koji nije puknuo, i dalje je treba da ga pokrijete zavojem kako biste ga zaštitili od daljih ozleda.

Sprečite pojavu žuljeva na vreme!

Pored toga, nanošenje hladnog obloga može pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti. U slučaju da krvavi plik prati preterana toplota, crvene pruge ili intenzivan bol, obavezno potražite medicinsku pomoć. Takođe, obavezno kontaktirate svog lekara ako krvavi plikovi često izbijaju na površinu, nastaju usled alergijske reakcije ili ako su se pojave u ustima, jer mogu ukazivati na druge zdravstvene probleme.