filteri close
Objavljeno: 27.09.2020. Image source: Pixabay/ajanafstad
300x600

Ovu vrstu grinja svi nosimo na licu...

Žao nam je ako ovo niste saznali i tek sad saznajete, ali odmah vam kažemo - ne brinite!

Dermatolozi sa Univerziteta Severna Karolina detaljno su istražili mikroskopske grinje – Demodekse, koje žive na licima ljudi. Ova stvorenja nisu opasna i najverovatnije ih majka prenosi na bebu tokom dojenja.

Naučnici kažu da još odavno znaju da na ljudskom licu žive Demodeksi - mikroskopske grinje, koje izgledaju kao mali puževi, ali su ih sada prvi put detaljno istražili i to na Univerzitetu Severna Karolina.

Šta je rozacea i kako je tretirati

"Kada sam ih prvi put videla, nisam spavala četiri noći. Međutim, Demodeksi su, zapravo, prilično simpatična stvorenja. Imaju osam malih nogu i izgledaju kao da plivaju kroz ulje", kaže koautor istraživanja Megan Toemes.

Toemesova i njene kolege su testirali DNK kože oljuštene sa nosa 29 ljudi i ustanovili su da svaka osoba starija od 18 godina ima grinje na svojoj koži.

Naučnici još uvek ne znaju kako se Demodeksi prenose, a pretpostavlja se da ih majka prenosi na bebu tokom dojenja.

Problematična koža u 30-im? Evo kako da izađete na kraj sa njom!

Dobra vest je, da te grinje nisu opasne i da verovatno ne izazivaju nikakve probleme.

"Ohrabrujuća je i činjenica da ih svi imamo", poručuju naučnici.

A šta su oni?

"Demodex foliculorum" i "Demodex brevis" čine deo mikroflore ljudske kože. Reč je o mikroskopskim grinjama koje obitavaju na našem licu, posebno oko nosa i obrva, a hrane se sebumom (lojem koji luče žlezde) i mrtvim ćelijama.

Slatko nije loše samo za liniju, već i za izgled kože!

Ljudsko telo i njegovo funkcionisanje ne prestaju da nas iznenađuju. Naime, malo ko od nas zna da na licu, pre svega odraslih osoba, permanentno gamižu sićušne osmonoge grinje (0,15–0,48 milimetara).

Koža svih odraslih osoba prekrivena je ovim grinjama, navode istraživači Univerziteta "Fordem" u Njujorku.

Njihovo prisustvo je potpuno prirodno i ne predstavlja nikakvu pretnju po ljudsko zdravlje, naglašavaju stručnjaci.

Događa se, međutim, da ovi facijalni paraziti, koji nemaju anus već veoma specifičan digestitvni sistem, izazovu iritacije i zapaljenja na koži, kakva je "rozacea".