filteri close
Objavljeno: 19.04.2024. Image source: Pixabay/Belova59
300x600

Trombofilija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje stanja u kojem postoji povećana sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka u venama ili arterijama.

Ova sklonost može biti genetski uslovljena ili može biti rezultat drugih faktora, poput hormonskih promena, pušenja, gojaznosti, dugotrajnog mirovanja ili određenih zdravstvenih stanja. Krvni ugrušci mogu biti opasni, jer mogu blokirati protok krvi u krvnim sudovima, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar ili plućna embolija. Osobe sa trombofilijom često zahtevaju pažljivo praćenje i terapiju kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Trombofilija može da blokira krvne sudove i odseče kiseonik do tkiva ili organa. To može dovesti do stanja kao što su duboka venska tromboza (DVT), krvni ugrušak u nozi i plućna embolija (krvni ugrušak u plućima). Takođe, vam može izazvati srčani ili moždani udar.

Uzroci

Postoje dve glavne vrste trombofilije:

1.Nasledna trombofilija. To znači da ste rođeni sa ovim stanjem. Jedan ili oba vaša roditelja su prenela neispravan gen ili gene.

Nasledna trombofilija dolazi u nekoliko oblika. Najčešći su mutacija faktora V Leiden, koju ima 1 od 20 ljudi evropskog porekla, i mutacija gena protrombina G20210A ili mutacija faktora II, koja se dešava kod 2% populacije.

2. Stečena trombofilija. Ovo je kada vaša jetra, bubreg ili drugi organ ne stvaraju ili uklanjaju proteine za zgrušavanje kako bi trebalo. Često se dešava nakon odmora u krevetu nakon operacije ili zbog teške bolesti poput raka. Sindrom antifosfolipidnih antitela je najčešća stečena trombofilija. To je autoimuni poremećaj koji može povećati vaše šanse za komplikacije u trudnoći i pobačaj.

Simptomi

Možda nećete znati da imate trombofiliju dok ne dobijete abnormalni krvni ugrušak. Ali to se možda neće dešavati često.

Evo nekih opštih simptoma trombofilije:

  1. Bol, oticanje ili osetljivost u nogama (posebno u slučaju duboke venske tromboze).
  2. Promene u boji kože na mestu gde se nalazi ugrušak, poput crvenila ili plavih mrlja.
  3. Otežano disanje ili bol u grudima (može biti znak plućne embolije, što je ozbiljna komplikacija trombofilije).
  4. Bol u grudima ili nepravilan otkucaj srca (ukazuje na srčane probleme koji mogu biti povezani sa trombofilijom).
  5. Bol ili oticanje u trbuhu (može biti znak tromboze u krvnim sudovima trbušne šupljine).

*Važno je napomenuti da mnogi od ovih simptoma mogu biti povezani i sa drugim zdravstvenim stanjima, pa je važno da se obratite lekaru ako primetite bilo kakve promene ili simptome koji vas zabrinjavaju, naročito ako imate faktore rizika za trombofiliju. Takođe, u mnogim slučajevima, trombofilija se dijagnostikuje tek nakon nastanka komplikacija kao što su tromboza, pa je rano otkrivanje i praćenje ključno.

Trombofilija nije jedini razlog za stvaranje ugrušaka. Ostali uključuju:

-Starost
-Pušenje
-Gojaznost
-Visok krvni pritisak
-Hormonska terapija

Trombofilija u trudnoći:

Trombofilija u trudnoći može biti ozbiljna jer povećava rizik od komplikacija kao što su pobačaj, preuranjeni porođaj, intrauterina smrt fetusa i komplikacije kao što su placentna abrupcija ili placentalna insuficijencija. Zbog toga je važno da se trudnice koje imaju faktore rizika za trombofiliju pažljivo prate tokom trudnoće i da se primenjuju odgovarajuće preventivne mere, kao što su antikoagulantna terapija ili upotreba kompresionih čarapa radi smanjenja rizika od stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, redovni prenatalni pregledi i praćenje stanja od strane medicinskog osoblja ključni su za upravljanje trombofilijom u trudnoći.

Lečenje:

Ne postoji tretman za trombofiliju dok ne dobijete krvni ugrušak. Šta se tada dešava zavisi od toga gde se nalazi ugrušak, njegove veličine i drugih stvari.

Ako imate oblik trombofilije sa sindromom antifosfolipidnog antitela, možda će vam trebati dugotrajno lečenje razređivačima krvi.

Ako ste žena, možda ćete morati da izbegavate određene oblike hormonske kontrole rađanja koji sadrže estrogen. 

Ako imate trombofiliju, možete smanjiti svoje šanse za pojavu neželjenih krvnih ugrušaka promenama načina života, uključujući:

-Vežbanje
-Održavanje zdrave težine
-Ograničavanje soli, zasićenih masti i holesterola
-Izbegavanje dugih perioda nekretanja


Reference:

https://www.nhs.uk/conditions/...

https://www.hematology.org/edu...