
Ugljeni hidrati nisu neprijatelj: kako vas dobra ishrana može učiniti zdravijim i dugovečnijim
Zašto izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane može skratiti godine zdravog života
Dijete koje izbacuju ugljene hidrate postale su uobičajene. Mnogi veruju da su hleb, pirinač, krompir ili čak leblebije i voće direktni krivci za gojenje. Međutim, nova istraživanja pokazuju da izbegavanje ugljenih hidrata može imati i ozbiljne posledice po zdravlje, naročito na duže staze.
Studija objavljena 16. maja u časopisu JAMA Network Open pokazuje da žene koje su sredinom života (od četrdesetih do ranih šezdesetih) unosile više ugljenih hidrata, imaju znatno veće šanse da ostare zdravo.
U ispitivanju je učestvovalo više od 47.000 žena koje su praćene 32 godine. Zdravo starenje definisano je kao dostizanje sedamdesete godine bez hroničnih bolesti, problema sa pamćenjem, fizičkom pokretljivošću ili mentalnim zdravljem.
Hodanje je ključ dugovečnosti i zdravlja, tvrde stručnjaci
Rezultati su pokazali da su žene koje su unosile 55% dnevnih kalorija iz ugljenih hidrata imale 29% veće šanse za zdravo starenje u poređenju sa onima koje su unosile samo 38%. Ključ je u kvalitetu. Najlošije su prošle one koje su unosile najviše rafinisanih ugljenih hidrata – iz belog brašna, šećera i krompira – sa 15% manjom verovatnoćom da ostare zdravo.
S druge strane, žene koje su unosile najviše kvalitetnih ugljenih hidrata – iz celog voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki – imale su čak 50% veće šanse da ostanu zdrave i aktivne. Vlakna iz ovih namirnica pomažu crevnoj flori, smanjuju zapaljenja u organizmu i štite srce. Uz to, tu su i vitamini B12 i folna kiselina, kao i polifenoli, koji dodatno pomažu telu da se izbori sa starenjem.
Ako želite da unesete više zdravih ugljenih hidrata, proleće i leto su idealni. Od skuvanih žitarica možete praviti osvežavajuće salate: kombinujte ječam, kinoa ili bulgur sa maslinovim uljem, limunom, krastavcem, crvenim lukom, fetom i začinskim biljem. U salate ubacite i kuvane leblebije, pasulj ili sočivo.
Zanemareni saveznici: Četiri nutrijenta koji grade mišiće kada protein nije dovoljan
Ispecite slatki krompir na roštilju, dodajte grašak u paste i frittate ili napravite salatu od cvekle sa pomorandžom i orasima. Ne zaboravite voće bogato vlaknima – maline, borovnice, jabuke i kruške.
Ugljeni hidrati nisu nešto što treba da izbacite iz tanjira. Pravi izbor i dobra kombinacija mogu vam pomoći da živite duže i zdravije.