filteri close
Objavljeno: 29.12.2023. Image source: Pixabay/Karen Arnold
300x600

Nije da nismo znali, ali stižu nove potvrde

Već je poznato da je redovna fizička aktivnost važna za očuvanje zdravlja, ali najnovija istraživanja pokazuju da postoji jedna specifična vežba koju bi svi trebali praktikovati svakodnevno. Fizioterapeuti ističu da hodanje nije samo jednostavno i besplatno, već i izuzetno korisno za naše telo.

Poznati fizioterapeut Dr Leks Gonzales objašnjava:

"Hodanje je idealna vežba za zdravo starenje. Ono ne samo da poboljšava zdravlje srca i cirkulaciju, već takođe pruža podršku zdravlju zglobova, pomaže u održavanju ravnoteže i koordinacije, smanjujući rizik od padova. Posebno je značajno to što hodanje ne zahteva posebnu opremu i dostupno je svima".

Brži korak, duži život?

Istraživanja su takođe pokazala da su stanovnici takozvanih "plavih zona", područja gde živi najviše stogodišnjaka, redovni praktikanti hodanja kao primarnog oblika vežbanja.

U ovim regionima ljudi ne praktikuju intenzivne vežbe, već se oslanjaju na redovno hodanje kroz svakodnevne aktivnosti.

Obično hodanje je vrlo korisno u borbi protiv depresije

Pored hodanja, za dugovečnost su bitni i drugi oblici vežbanja. Američki koledž sportske medicine preporučuje kombinovanje hodanja sa aerobnim aktivnostima, treningom snage, vežbama fleksibilnosti, kao i treningom ravnoteže i agilnosti. 

Preporučuje se najmanje 150 minuta umerenih aerobnih aktivnosti nedeljno, uz dva dana nedeljno posvećena treningu snage.

Ovaj sveobuhvatan pristup vežbanju ne samo da pomaže u očuvanju fizičkog zdravlja, već ima i pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, što dodatno doprinosi kvalitetnijem i dužem životu.