filteri close
Objavljeno: 21.09.2022. Image source: Unsplash

banner-sidebar

Ugrađeni implanti mogu da izazovu autoimune pa čak i mentalne probleme

Silikonske grudi, usne, nekad i zadnjice, pa i drugi delovi tela postali su svakodnevnica maltene u skoro celom svetu. Mnogi ih smatraju i rutinskim estetskim operacijama koje ne nose nikakve rizike. Ali, iz Izraela nam stiže mračno upozorenje posle jedne studije.

Odluka medicinske zajednice 1960-ih godina da dozvoli silikonske implante u grudima za estetsku hirurgiju i rekonstrukciju bila je "istorijska medicinska greška", tvrde istraživači sa Univerziteta Ariel, Medicinskog centra Sheba, Medicinskog fakulteta Sackler Univerziteta u Tel Avivu i Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije.

Naime, istraživanja pokazuju da su kompanije želele da uticaj silikona na ljudsko telo prikažu manjim nego što jeste i da su krile neželjene efekte.

Izraelska studija upozorava da ugrađeni implanti izazivaju autoimune pa čak i mentalne probleme.

"Medicina je pogrešno smatrala silikon inertnim materijalom u odnosu na ljudsko telo i imuni sistem", napisao je tim na čelu sa imunologom Univerziteta u Tel Avivu, prof. Jehudom Šoenfeldom i molekularnim biologom sa Univerziteta Ariel, dr Gilad Halpert

Časopis IMAJ, Izraelskog medicinskog udruženja na engleskom jeziku, pod naslovom "Silikonska bolest dojke" piše da su tokom godina istraživanja "sakupljeni mnogi izveštaji o štetnom uticaju silikonskih implantata na zdravlje ljudi, a pokrenuta je i velika debata u vezi sa bezbednošću ovih implantata".

Studija obuhvata mnoge žene koje su imale jak umor, depresiju, proširenu bol, palpitacije, gubitak pamćenja, suve oči i suva usta, i retku vrstu limfoma (rak krvi) između ostalih komplikacija.  Nekim ženama su davani antidepresivi i antipsihotični lekovi koji nisu poboljšali njihovo stanje, čak su ih pogoršali.

 "I kliničari i naučnici treba da rade zajedno na pronalaženju alternativa silikonskim implantatima i pronalaženju tretmana za teške simptome koje prijavljuju žene jer silikon nije prirodni materijal već razgranati polimer koji je proizveden od atoma silicijum dioksida", kaže se u studijama renomiranih Univerziteta,a prenosi The Jerusalem Post.

Pokazalo se da dugo izlaganje ljudi silicijum dioksidu izaziva autoimune bolesti, pri čemu imuni sistem tela napada tkiva i organe u telu. Nakon mnogobriojnih žalbi, američka administracija za hranu i lekove (FDA) uvela je moratorijum na silikonske implantate između 1992. i 1996.

"Kasnije je FDA dozvolila njihovu upotrebu ako su kompanije koje su ih proizvodile pružile relevantne garancije o neželjenim efektima i kliničke manifestacije nakon implantacije", napisali su autori.

Međutim, kompanije su nastavile da prodaju implantate i nisu prijavile informacije koje je tražila FDA.

Grupa u Holandiji izvestila je da mikro čestice polimera mogu da migriraju u štitnu žlezdu, creva, kičmenu moždinu, a navode primer žene koja je bila podvrgnuta implantaciji, a umrla je od raka dojke.

Velika izraelska studija objavljena u "International Journal of Autoimmuniti" 2018. godine, uporedila je rezultate 100.000 kontrola kod 20.000 žena i otkrila poražavajuće rezultate - mnoge od njih koje su dobile silikonske implantate razvile su takozvani Sjogrenov sindrom (suve oči i suva usta), sarkoidozu (crvene mrlje i otečeno tkivo u telesnim organima); reumatoidni artritis i fibromijalgiju koji izazivaju bolove po celom telu, probleme sa spavanjem, umor i često emocionalne i mentalne probleme.

Istraživači su pozvali zdravstvene radnike, porodične lekare, plastične hirurge i reumatologe da "budu svesniji povezanosti  silikonskih implantata u grudima" i kliničkih promena koje su prijavili njihovi pacijenti.

Alternativa implantatima je ugradnja masti sa same pacijentkinje na dojke radi njihove rekonstrukcije posle uklanjanja zbog raka dojke, zato što takva metoda ne izaziva nikakvu reakciju imunog sistema.

Izvor: Medik, Euronews Srbija