filteri close
Objavljeno: 11.09.2020. Image source: Pixabay/Zan Andjic
300x600

Omiljeno srpsko jelo je opasno?!

Pljeskavice i roštiljsko meso, zbog načina na koji se pripremaju, mogu izazvati ovaj zdravstveni problem!

Najbolji kuvari sveta na televiziji nam objašnjavaju "važnost" karamelizacije mesa, odnosno pečenja na visokoj temperaturi tako da meso dobije zapečene, tamne delove i koricu.

Verovatno i vi volite kada stigne savršena pljeskavica, iznutra sočna, spolja lepo zapečena... Ali, naučnici sada kažu da je to veoma opasno!

Nauka je potvrdila: 10 jednostavnih načina za ubrzavanje metabolizma!

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južne Australije pokazalo je da pečenje mesa na visokoj temperaturi, kao što je roštilj, podiže rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa.

"Kada se crveno meso zapeče na visokoj temperaturi, bilo to na roštilju, u rerni ili na tiganju, stvaraju se supstance koje se akumuliraju u telu i vremenom ometaju noralno funkcionisanje ćelija," rekao je dr Permal Deo.

U pitanju su supstance zbirno nazvane AGE, napredni krajnji proizvodi glikacije, odnosno vezivanja proteinskih ili molekula masti za molekule šećera.

Malo više voća i povrća - mnogo veća šansa za dužim životom!

Oni zapečenom mesu daju taj ukus "slatkog" dima, ali njihovo svakodnevno konzumiranje dovodi do nagomilavanja u telu.

Studija objavljena u žurnalu "Nutrients" pokazala je da je grupa ispitanika koja je svakodnevno jela zapečeno crveno meso imala mnogo veći rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija.

Dobar je za lečenje problema sa kostima i vidom: Ovo su različiti načini na koje praziluk pomaže

Druga grupa ispitanika jela je belo meso pripremano na nižoj temperaturi, kuvano, spremljeno na pari ili poširano.

"Pečenje mesa na visokoj temperaturi značajno povećava rizik od srčanih oboljenja, koja su globalno uzrok smrti broj jedan. Ako želimo da smanjimo srčana oboljenja, moramo paziti ne samo koliko mesa jedemo, već i kako ga pripremamo," navode autori studije.