filteri close
Objavljeno: 15.05.2023. Image source: Pixabay
300x600

Izazivaju zavisnost i ozbiljno utiču na razvoj

Uzimajući u obzir sve veći broj mladih korisnika interneta, stručnjaci su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog opasnih posledica preterane upotrebe mreža. Kako tvrde, neumerena izloženost internetu izaziva ozbiljne probleme, posebno među adolescentima, dovodeći do zavisnosti koja može imati dugotrajne i štetne efekte.

"Jedan od ključnih problema nastaje kada korisnik, posebno adolescent, izgubi kontrolu nad svojom upotrebom mreža", izjavljuje dr Katarina Crnić, psihijatar iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, za Kurir.

"Mozak čoveka nije prirodno programiran da bude preplavljen ogromnim količinama dopamina koje stižu velikom brzinom. Kao posledica toga, mozak postaje sličan mamurluku - potrebno mu je vreme da se vrati u stanje ravnoteže. Kada mozak bude preplavljen zadovoljstvom, teško se vraća u normalu. Zato bi trebalo smanjiti vreme provedeno na mrežama koliko god je moguće".

Anksioznost: Koji su znaci slobodno lebdeće napetosti?

Ironično, deca koja su bez pristupa internetu ispoljavaju znake nemira. Prema stručnjacima, četiri do šest sati dnevno provedenih na mrežama predstavlja simptom zavisnosti. Lečenje ovog problema traje mesecima, a Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti trenutno prima oko dvadeset pacijenata koji su u potrazi za oporavkom.

"Jedan od pacijenata kojeg smo lečili imao je samo 14 godina", izjavljuje dr Crnić.

"Pacijenti koji nam se obraćaju uglavnom se suočavaju s problemima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog gubitka koncentracije".

Zašto se ponekad mentalno "zaglavimo"? Ovo su 4 najčešća razloga

"Ovo se događa zbog toga što je sadržaj na internetu sve kraći", objašnjava dr Crnić.

"Ranije smo imali višesatne filmove, a zatim video-snimke na Jutjubu koji su trajali pola sata. Međutim, sada su klipovi na Tiktoku svedeni na samo nekoliko sekundi. Informacije se prenose brzo i lako, pa korisnici gube strpljenje za sve što zahteva veću koncentraciju. Neki su zadovoljni kratkotrajnim sadržajima već nakon nekoliko minuta, ali to negativno utiče na njihovu funkcionalnost. Zato je važno ograničiti vreme provedeno na mrežama kako bismo sačuvali normalno svakodnevno funkcionisanje", zaključuje dr Crnić.

Stručnjaci ističu da je ključno naučiti mozak da prirodno luči dopamin, što se dešava prilikom svakog zadovoljstva.

Jedan od predloga je da se pokloni za decu ne upakuju samo u ukrasne kese, već i u nekoliko slojeva omota kako bi se stvorio osećaj iščekivanja, a zatim radosti. Svaka aktivnost koja donosi zadovoljstvo podstiče lučenje dopamina - bilo da je reč o učenju novih veština, igri ili čak osećaju olakšanja nakon uspešno obavljenog zadatka, kao što je nagrađivanje slatkišem nakon završenih domaćih zadataka.

Ovaj ozbiljni problem zahteva hitnu pažnju i svest o njegovim potencijalno štetnim posledicama.

Roditelji, nastavnici i društvo u celini moraju biti informisani i preduzeti odgovarajuće mere kako bi se zaštitila deca od zavisnosti i očuvala njihova fizička i mentalna dobrobit. Samo zajedničkim naporima možemo obezbediti sigurnu i zdravu digitalnu sredinu za našu mladu generaciju.