filteri close
Objavljeno: 04.09.2023. Image source: Pixabay
300x600

On je vrlo pozitivan, ali mora se voditi računa o nekim stvarima

Imanje psa u porodici ne samo da donosi radost i ljubav, već ima i veoma pozitivan uticaj na mentalno zdravlje dece i omladine.

Različite studije i istraživanja sugerišu da prisustvo psa može pomoći u razvoju emocionalne inteligencije, kao i u smanjenju stresa i anksioznosti.

Deca koja odrastaju sa psima često razvijaju jaču emocionalnu inteligenciju. Oni brže uče kako da čitaju emocije i reaguju na potrebe drugih, što je korisna veština u svim sferama života.

Prisustvo psa može smanjiti nivoe stresa kod dece i tinejdžera. Samo maženje ili šetanje sa psom može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, i povećati oslobađanje oksitocina, poznatog kao "hormon sreće".

Kako preduprediti dečju dosadu?

Psi zahtevaju redovne šetnje i igru, što podstiče decu da budu fizički aktivna. Fizička aktivnost je direktno povezana sa mentalnim zdravljem; vežbanje može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije.

Deca koja imaju pse često su društvenija i imaju lakše pri uspostavljanju novih prijateljstava. Pas je često ledolomac u društvenim situacijama, što može biti posebno korisno za decu koja su prirodno stidljiva.

Važno je napomenuti da imanje psa takođe nosi izazove, kao što su troškovi veterinarske nege i vremenske obaveze. Takođe, nije svako dete prikladno za imanje psa, posebno ako su alergični ili imaju strah od životinja.

Ekran daje roditeljima mir, ali može da uspori razvoj dece

Imanje psa nosi svoje izazove, koristi po mentalno zdravlje dece i omladine su značajne. Od razvoja emocionalne inteligencije do smanjenja simptoma anksioznosti i depresije, psi mogu obogatiti živote mladih na mnoge načine. 

Ako je porodica spremna za obaveze koje dolaze sa kućnim ljubimcem, prednosti su često više nego vredne truda. U isto vreme, treba stalno imati na umu da pas nije igračka, da zahteva pažnju, trud i vreme i ne treba se olako i nepromišljeno upuštati u to.

Ovaj stil vaspitavanja dece je poguban po njihovo mentalno zdravlje

Ako niste sigurni, dobro bi bilo da kontaktirate prijatelje ili nekog iz komšiluka ko ima psa i da probate da nađete vremena da deca provedu neko vreme sa psom i da ispunjavaju neke obaveze. Tako će se najbolje upoznati sa time šta znači imati psa.