filteri close
Objavljeno: 29.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Enis Yavuz
300x600

Deca se ne ponašaju kao odrasli, a njihovo ponašanje utiče i na njihovu ranjivost. Provode više vremena napolju i obično su aktivniji kada su na otvorenom. Shodno tome, oni udišu više zagađenog vazduha nego što to obično čine odrasli. 

Nekoliko studija je otkrilo da je zagađenje vazduha štetno utiče na decu i dok su još uvek u majčinom stomaku. Jedna velika studija je otkrila da veći nivoi zagađenja povećavaju rizik od prevremenog porođaja čak i kada se kontrolišu drugi faktori rizika. 

Zagađenje vazduha utiče na razvoj pluća kod dece

Studija o zdravlju dece se bavila dugoročnim efektima zagađenja vazduha na decu i tinejdžere. Prateći 1.759 dece uzrasta od 10 do 18 godina od 1993. do 2001. godine, istraživači su otkrili da se oni koji su odrasli u zagađenijim područjima suočavaju sa povećanim rizikom od smanjenog razvoja pluća, koja se možda nikada neće oporaviti do svog punog kapaciteta. Prosečan pad plućne funkcije bio je sličan uticaju odrastanja u kući sa roditeljima koji su pušači. 

Još jedan raniji izveštaj iz studije o zdravlju dece od 3.300 školarca u južnoj Kaliforniji otkrili su smanjenu funkciju pluća kod devojčica i dečaka sa astmom  koji su više vremena provodili na otvorenom u područjima sa visokim nivoom ozona. 

Smanjenje zagađenja pozitivno utiče na zdravlje dece

Postoje i dokazi iz stvarnog sveta da smanjenje zagađenja vazduha može pomoći u zaštiti dece.

Praćenje studije o zdravlju dece iz 2015. godine pokazalo je da bi smanjenje zagađenja moglo poboljšati zdravlje dece. Oni su uporedili decu koja su bila deo njihovih ranijih studija sa novom grupom od 863 dece koja žive u istoj oblasti, ali su odrastala između 2007. i 2011. godine, kada je vazduh u južnoj Kaliforniji bio mnogo čistiji. Deca koja su rasla na čistijem vazduhu imala su mnogo veći rast plućne funkcije, što im može pomoći tokom celog života. Kao što su istraživači primetili, njihova studija sugeriše da sva deca imaju potencijal da imaju koristi od poboljšanja kvaliteta vazduha. 

Koliko je opasno izlaganje dece zagađenom vazduhu?

Dodatni dokazi da čistiji vazduh pruža stvarne koristi za zdravlje dece došao je u izveštaju iz 2016. iz iste studije u kojoj su se pratile promene na respiratornim organima kod 4.602 dece kao što su kašalj, zagušenje i sluz. Studija je posmatrala promene ovih simptoma kod tri grupe dece koja žive u južnoj Kaliforniji tokom različitih vremenskih perioda kada se kvalitet vazduha razlikovao (1993-2001, 1996-2004 i 2003-2012). Kako se kvalitet vazduha poboljšavao, deca u studiji su imala manje bronhijalnih problema bez obzira na to da li imaju astmu ili ne. U sredinama gde se kvalitet vazduha najviše poboljšao, deca su imala još manje simptoma.

Da li čistiji vazduh zaista poboljšava zdravlje dece? 

Istraživači su 2017. godine pregledali ove dugoročne studije dece u južnoj Kaliforniji i uticaj poboljšanja kvaliteta vazduha na njihovo zdravlje. Zaključili su da je 20 godina prikupljenih podataka pružilo snažne dokaze o potencijalu za poboljšanje zdravlja dece smanjenjem nekih od najčešćih zagađivača vazduha na otvorenom. 

Pored Amerike, i Švajcarska se bavila istraživanjem uticaja zagađenosti na zdravlje dece. Tamošnji istraživači su pratili 9.000 dece tokom perioda od devet godina, prateći njihove respiratorne simptome. Uzimajući u obzir druge faktore kao što su porodične karakteristike i zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru, istraživači su primetili da su tokom godina sa manje zagađenja deca imala manje epizoda hroničnog kašlja, bronhitisa, obične prehlade i simptoma konjuktivitisa