filteri close
Objavljeno: 11.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Azoospermija se odnosi na potpuno odsustvo spermatozoida u ejakulatu. 

Važna razlika koju treba napraviti je da li je odsustvo sperme rezultat opstrukcije (opstruktivna azoospermija) ili zbog abnormalne proizvodnje sperme (neopstruktivna azoospermija).

Postoje brojni uzroci neopstruktivne azoospermije, poput:

• Genetske abnormalnosti
• Hormonske neravnoteže
• Radijacija i toksini
• Lekovi
• Varikocela

Uzroci neopstruktivne azoospermije

Genetski uzroci

Postoji nekoliko genetskih uzroka muške neplodnosti koji mogu dovesti do neopstruktivne azoospermije. To uključuje mikrodelecije Y-hromozoma i kariotipske abnormalnosti. Najčešća kariotipska abnormalnost naziva se Klinefelterov sindrom i javlja se kada muškarac poseduje dodatni X hromozom. Do 10 procenata pacijenata sa neopstruktivnom azoospermijom imaće detektivne genetske abnormalnosti koje rezultiraju smanjenom proizvodnjom spermatozoida.

Hormonski uzroci 

Da bi testisi proizvodili spermatozoide, moraju biti stimulisani hormonima hipofize. Ako postoji nedostatak ili odsustvo ovih hormona, do proizvodnja spermatozoida ne može doći. Muškarci koji uzimaju ili su uzimali steroide mogu uticati na hormone neophodne za proizvodnju sperme.

MUŠKARCI, ovo treba da znate: Šta je VARIKOCELA, kako da je prepoznate i kako se leči?

Zračenja i toksini

Izloženost toksičnim hemikalijama kao što su teški metali, hemoterapija i terapija zračenjem mogu narušiti proizvodnju sperme. Iz tog razloga se preporučuje čuvanje sperme pre hemoterapije ili tretmana zračenjem.

Lekovi

Izloženost određenim lekovima takođe može negativno uticati na proizvodnju sperme. Na primer, uzimanje suplemenata testosterona može poremetiti normalnu funkciju reproduktivnog sistema.

Varikocela

Na proizvodnju sperme mogu uticati i varikocele, proširene vene u skrotumu. Varikocele izazivaju nakupljanje krvi u skrotumu, što negativno utiče na proizvodnju sperme.

Lečenje neopstruktivne azoospermije

Za muškarce sa neopstruktivnom azoospermijom, hormonska terapija može biti od pomoći u lečenju nedostataka hormona. Muškarci koji imaju abnormalan odnos testosterona i estradiola (T/E2) mogu se lečiti inhibitorima aromataze, koji mogu poboljšati koncentraciju i pokretljivost spermatozoida. Izbegavanje toksina i prilagođavanje lekova uz pomoć lekara takođe može dovesti do poboljšanja broja spermatozoida.

Da li je Klinefelterov sindrom nasledan?

Postoje oprečni podaci o tome da li treba hirurški popraviti varikočele. Varikocelektomija može pomoći u smanjenju natečenih proširenih vena vezivanjem zahvaćenih vena i preusmeravanjem protoka krvi kroz zdrave vene, ali je generalno rezervisana za teške slučajeve.

Trudnoća i neopstruktivna azoospermija

Ranije su lekari za neplodnost smatrali da muškarci koji imaju problema sa proizvodnjom spermatozoida mogu da stvore svoju porodicu samo sa spermom donatora ili usvajanjem. Međutim, biopsije testisa kod muškaraca sa neopstruktivnom azoospermijom često pokazuju njihovo prisustvo. Spermatozoidi zu tim slučajevima često imaju manju pokretljivost, ali se mogu koristiti za intracitoplazmatsku injekciju sperme (ICSI) tokom vantelesne oplodnje (IVF).

Procedura pod nazivom ekstrakcija sperme testisa (TESE) sa ICSI sprovedena je za muškarce sa neobstruktivnom azoospermijom. Ekstrakcija sperme testisa može se obaviti pod lokalnom ili opštom anestezijom. Sperma dobijena ovom prodecurom može se koristiti u IVF procedurama.

Ako muškarac ima dijagnozu genetskog uzroka njegove neobstruktivne azoospermije, preporučuje se genetsko testiranje i savetovanje pre IVF-a.