filteri close
Objavljeno: 04.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/Skullman
300x600

Procenjuje se da 75% žena tokom menopauze doživljava valunge - novo istraživanje pokazalo da  oni nisu samo obična smetnja.

Buđenje u oznojenoj pidžami ili talas vrućine (kada se čini da je ostalima u prostoriji hladno i prijatno) može zaista zbuniti. Ali valunzi nisu samo dosadni simptom menopauze

Novo istraživanje otkriva da se žene koje redovno doživljavaju valunge mogu suočiti sa mnogo većim rizikom od infarkta ili moždanog udara kasnije u životu.

Preliminarni nalazi sugerišu da žene i njihovi lekari treba da uzimaju česte ili trajne valunge kao potencijalno upozorenje za buduće kardiovaskularne probleme.

Manje seksa može značiti i raniju menopauzu

Istraživači su već sumnjali da možda postoji neka veza između valunga i kardiovaskularnog zdravlja. Ali veza se zasnivala na studijama slučajeva starijih žena od kojih se tražilo da se prisete svojih prethodnih iskustava sa valunzima, kao i na istraživanjima koja uključuju markere srčanih bolesti, poput koronarnih kalcifikacija ili poremećaja krvotoka - a ne na stvarnim srčanim ili moždanim udarima.

Nova studija ove tačke povezuje na upečatljiviji način prateći više od 3.300 žena u pre i ranoj menopauzi u 40-ima i ranim 50-ima i proveravajući ih otprilike jednom godišnje tokom 20 godina. To je omogućilo istraživačima da prikupljaju informacije o ženskim valunzima tokom prolaska kroz menopauzu i da beleže kardiovaskularne probleme.

Da li će pravilno tretiranje valunga smanjiti rizik od srčanih bolesti? 

Jednostavno ne znamo jer još nije sprovedeno to istraživanje. Međutim, nalazi studije podvlače potrebu za bavljenjem kardiovaskularnim zdravljem, poput odvikavanja od pušenja, gubitka kilograma ako imate prekomernu težinu i držanja krvnog pritiska pod kontrolom.

Postoji li veza između menopauze i neaktivne štitne žlezde?

Definitivno je važno da žene koje imaju jake valunge da budu dobrog kardiovaskularnog zdravlja.

Ono što nam ova studija ne govori jeste da li će poznavanje istorije valunda kod žene povećati tačnost predviđanja ko će imati srčani ili moždani udar. Ali pruža nadu za to.

Ovi nalazi se smatraju preliminarnim, jer tek treba da budu objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu.