filteri close
Objavljeno: 10.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/Skullman
300x600

Odnos između nedovoljno aktivne štitne žlezde i menopauze prilično je složen i tu je uključeno puno faktora. 

Uz lečenje i regulaciju tiroidnih hormona, izgledi za nekoga sa slabom aktivnošću štitaste žlezde su odlični. Ovo stanje je široko rasprostranjeno i lako se kontroliše lekovima.

Problemi usled menopauze mogu uzrokovati nelagodnost tokom nekoliko godina, ali to je prirodna tranzicija i većina žena nema problema kada se završi.

Simptomi svakog od ovih stanja mogu biti prilično slični i ponekad oboje međusobno deluju na način koji može povećati njihovu ozbiljnost.

Ovo je možda zbog veze između funkcije štitne žlezde i estrogena, primarnog polnog hormona žena.

Estrogen i štitna žlezda

Studija iz 2011.je utvrdila da postoje dokazi da estrogen može imati direktne uticaje na funkcionisanje štitne žlede. 

U vremenu koje prethodi menopauzi, nivo estrogena značajno opada, što bi nesumnjivo uticalo na nivo štitne žlezde. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se utvrdila veza.

Simptomi nedovoljno aktivne štitne žlezde i menopauze

Ponekad je teško razlikovati simptome nedovoljno aktivne štitne žlezde (hipotireoza) i menopauze jer su vrlo slični.

Simptomi menopauze:

• valunzi
• noćno znojenje
• učestalo mokrenje
• promene u menstruaciji ili libidu
• suvoća vagine
• poteškoće sa spavanjem
• neraspoloženje
• zaboravnost
• promene težine

Simptomi neaktivne štitna žlezda:

• netolerancija na hladnoću
• suva koža
• opstipacija
• promene u menstrualnom ciklusu ili libidu
• neraspoloženje
• zaboravnost ili depresija
• promene težine

Prelazak u menopauzu najčešće započinje kada je žena u životnom dobu od 45 do 55 godina. Bolesti štitne žlezde mogu započeti u bilo kom uzrastu.

Prekomerna aktivnost štitaste žlezde

Žene u menopauzalnom dobu više razvijaju prekomerno aktivnu štitnjaču (hipertireoza); međutim, ovo je ređe od nedovoljno aktivne štitne žlezde.

Hipertireoza, takođe, može proizvesti simptome slične menopauzi:

• valunzi
• netolerancija toplote
• lupanje srca
• tahikardija
• nesanica

Ostali uobičajeni simptomi hipertireoze uključuju gubitak težine, uvećanu štitnjaču i ispupčene oči. Uobičajeni tretmani uključuju medikamentsku terapiju, radioaktivnu terapiju i operaciju.

Rizici i komplikacije

Problemi sa štitnom žlezdom mogu povećati rizik od komplikacija povezanih sa menopauzom. Na primer, tokom menopauze, kod žena je veća verovatnoća da će razviti osteoporozu - stanje u kojem je smanjena gustina kostiju. Prekomerno aktivna štitna žlezda takođe može povećati rizik od ovog stanja.

Žene, ovo su 3 promene koje nutricionisti preporučuju posle 50

Slično tome, tokom menopauze povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti; problem sa štitnom žlezdom povećavaju rizik. Na ovaj način, problemi sa štitnom žlezdom mogu međusobno da povećaju verovatnoću nastanka komplikacija tokom menopauze.

Kada otići kod lekara?

Žena koja ima bilo koji od ovih simptoma treba da se javi lekaru, a ne samo da pretpostavi da su oni posledica menopauze ili perimenopauze.

Lekar može da izvrši testove kako bi definitivno dijagnostikovao da li žena ima simptome menopauze ili ima slabu štitnu žlezdu.

Kada se udruže dijabetes i menopauza - dvostruki izazov za ženu

Lekar će postavljati pitanja o simptomima, na primer kada su počeli, koliko su ozbiljni i koliko dugo traju. Lekar će verovatno obaviti fizički pregled i možda će predložiti dijagnostičko testiranje.

I menopauza i neaktivna štitna žlezda mogu se dijagnostikovati jednostavnim testom krvi koji proverava nivo sledećih stvari:

Folikostimulirajući hormon (FSH)

FSH je hormon odgovoran za indukciju sazrevanja i ovulacije jajne ćelije u jajniku.

Kako žena stari, njenom telu je potrebno više FSH.

Stalno povišeni nivoi FSH - obično preko 30 miliona međunarodnih jedinica po mililitru (mIU / ml) - mogu ukazivati na menopauzu.

Luteinizirajući hormon (LH)

LH se takođe uporno podiže nakon menopauze.

Žena će imati više LH u srednjem delu menstrualnog ciklusa - oslobađanje LH je ono što pokreće ovulaciju - tako da pojedinačna povišena vrednost neće definitivno dijagnostifikovati menopauzu.

Tioroidni stimulišući hormon (TSH)

Provera nivoa TSH je često prvi test koji će lekari uraditi da bi videli kako radi štitna žlezda.

Kada štitna žlezda ne radi pravilno, telo proizvodi TSH da stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi tiroidne hormone. Visok nivo TSH može ukazivati na nedovoljnu aktivnost štitne žlezde.

T3 i T4

To su dva glavna hormona koja štitna žlezda proizvodi.

Nivoi se ne menjaju značajno kod nedovoljno aktivne štitne žlezde, ali lekari sprovode test da bi isključili druga stanja štitne žlezde.

Ispitivanje antitela

Štitna žlezda sadrži ćelijske proteine, a ponekad telo proizvodi antitela protiv ovih proteina. Ako se ovo dogodi, to može prouzrokovati i premalo i preaktivno oboljenje štitne žlezde.

Ako su ova antitela prisutna kod nekoga sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom, onda lekar može dijagnozirati Hashimotov tiroiditis.

Odnos između menopauze i stanja štitne žlezde

Neke žene uzimaju hormonsku supstitucionu terapiju (HRT) da bi pomogle u smanjenju simptoma povezanih sa perimenopauzom.

Većina žena nema problema sa štitnom žlezdom nakon započinjanja HRT-a. Međutim, neke žene koje već uzimaju lekove za nedovoljno aktivnu štitnjaču mogu otkriti da im je potrebno prilagoditi dozu lekova za štitnu žlezdu.

Važno je povremeno kontrolirati nivo hormona štitne žlezde, posebno ako žena ima bilo koji od simptoma povezanih sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom ili menopauzom.

Suplementi od soje

Postoji određena zabrinutost zbog upotrebe dodataka soje kod žena koje prelaze u menopauzu zbog njihovog negativnog uticaja na funkciju štitne žlezde. Britanska fondacija za štitnu žlezdu sugeriše da je malo verovatno da soja utiče na žene sa normalnom funkcijom štitne žlezde.

Međutim, žene koje imaju graničnu funkciju štitne žlezde i ne unose dovoljno joda - štitna žlezda pretvara jod u T3 i T4 - mogu imati povećan rizik od nedovoljno aktivne štitne žlezde ako jedu puno soje.

5 problema menopauze o kojima se retko govori

Žene koje odluče da uzimaju dodatak soje i imaju slabu funkciju štitne žlezde treba da budu sigurne da jedu dovoljno joda koji se može naći u običnoj kuhinjskoj soli.

Možda će biti potrebno prilagoditi dozu lekova za štitnu žlezdu, jer postoje neki dokazi da soja može sprečiti apsorpciju lekova za štitnu žlezdu.

Kako ostati zdrav?

Neke zdravstvene brige povezane sa menopauzom i nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom su:

Osteoporoza

Osteoporoza je stanje kada su kosti osobe slabije i sklonije oštećenjima.

I estrogen i tiroidni hormoni mogu pomoći kostima da ostanu jake i zdrave. I menopauza i neaktivna štitna žlezda rezultiraju gubitkom estrogena, što povećava rizik od preloma.

Poseta lekaru radi redovnih skrining testova gustine kostiju i hormonskih testova može pomoći u ranom otkrivanju osteoporoze.

Takođe, ishrana bogata kalcijumom i uzimanje suplemenata kalcijuma po potrebi mogu pomoći zdravlju kostiju.

Dobijanje na težini

Žene koje imaju menopauzu i imaju slabu funkciju štitne žlezde mogu otkriti da dobijaju na težini. Povećanje telesne težine je vrlo često sa povećanjem starosti.

Važno je povećati aktivnost i smanjiti unos hrane kako biste smanjili rizik od prekomerne težine.

Nelečena štitna žlezda sa smanjenom aktivnošću

Ako se ne leči, nedovoljno aktivna štitna žlezda može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući visok holesterol, bolesti srca i depresiju.

Svako ko ima ove simptome treba da poseti lekara radi procene.

Važno je pronaći lekara koji će slušati i koji može dati smernice neophodne za dobijanje tačne dijagnoze i efikasnog plana lečenja.