filteri close
Objavljeno: 17.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Ključ za očuvanje vida i prevenciju bolesti

Redovni oftalmološki pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju vida i prevenciji ozbiljnih očnih bolesti. Naša sposobnost da jasno vidimo svet oko nas direktno utiče na kvalitet života, a zanemarivanje očnog zdravlja može dovesti do nepovratnih oštećenja vida.

Oftalmološki pregledi pomažu u ranom otkrivanju problema sa vidom kao što su kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i prezbiopija. 

Pored korekcije vida, ovi pregledi mogu otkriti ozbiljnije očne bolesti kao što su glaukom, katarakta i makularna degeneracija. Rana dijagnoza omogućava pravovremeno lečenje i smanjenje rizika od trajnog gubitka vida.

Šta je okluzija retinalne vene? Simptomi, faktori rizika i lečenje

Ako se pitate koliko često treba da idemo na oftalmološke preglede, to zavisi od uzrasta. Otprilike ovako:

- Deca: Preporučuje se prvi pregled u dobi od tri godine, a zatim pre polaska u školu. Redovni pregledi su ključni za pravilan razvoj vida i uspešno školovanje.

- Odrasli: Osobe između 20 i 39 godina treba da obave pregled svakih pet godina. Posle 40. godine, učestalost pregleda treba povećati na svake dve do četiri godine, dok se nakon 65. godine preporučuje godišnji pregled.

- Osobe sa rizikom: Osobe sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili genetskom predispozicijom za očne bolesti treba da obavljaju preglede češće, prema preporukama lekara.

Kako se leči senilna degeneracija makule (SDM), koje su moguće terapijske opcije?

Naravno, ako imate neke od posebnih simptoma, onda ne treba čekati, već se odmah obratiti lekaru. Ovo su simptomi koji zahtevaju hitan pregled:

- Zamagljen vid ili gubitak oštrine vida

- Dvostruki vid

- Bol u očima

- Crvenilo ili otok oko očiju

- Fleke, trepćuća svetla ili senke u vidnom polju

Osim redovnih pregleda, važno je usvojiti zdrave navike koje će doprineti očuvanju vida:

- Nosite zaštitne naočare pri radu sa opasnim materijalima ili sportskim aktivnostima.

- Održavajte pravilnu ishranu bogatu vitaminima A, C i E, kao i omega-3 masnim kiselinama.

- Smanjite vreme provedeno ispred ekrana i pravite česte pauze kako biste smanjili naprezanje očiju.

Popusti na oftalmološke preglede

Kako bismo vam olakšali pristup oftalmološkim uslugama, preporučujemo korišćenje Smart Health kartice "Medik". Ova kartica omogućava popuste do 40% na oftalmološke preglede i druge medicinske usluge u preko 30 ustanova širom Srbije. Više informacija možete pronaći ovde.

Redovni oftalmološki pregledi su investicija u zdravlje vaših očiju i celokupan kvalitet života. Ne zaboravite da redovno brinete o svom vidu i posetite oftalmologa na vreme.