filteri close
Objavljeno: 23.06.2024. Image source: Medik
300x600

Vrlo zabrinjavajući trend u Srbiji, vejpovanje nosi velike rizike

Upotreba elektronskih cigareta značajno povećava rizik od razvoja astme, pokazuje istraživanje Univerziteta u Hjustonu. 

Istraživanje je sprovedeno na odraslima, ali u Srbiji je upotreba takvih proizvoda posebno rasprostranjena među mladima, čak i među osnovcima.

Već samo mesec dana korišćenja elektronskih cigareta povećava rizik od razvoja astme za preko 200 odsto. Puff ili vejp, kako se popularno naziva upotreba elektronskih cigareta, privlači pažnju mladih.

Tinejdžerka ostala sa rupom u plućima zbog vejpa

"Sam dizajn je takav da je veoma privlačan mladima, u jednom momentu je bilo registrovano čak 15.000 različitih aroma. Te arome nisu arome duvana već su arome borovnice, jagode i raznih drugih ukusa," rekla je Biljana Kilibarda iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za Euronews Srbija.

Jarke boje i mnoštvo slatkih ukusa prikrivaju činjenicu da su opasni po zdravlje. Istraživanje Batuta pokazalo je da je svaki peti učenik viših razreda osnovne škole barem jednom probao elektronsku cigaretu, dok većina njih nije svesna mogućih posledica.

"Čak nisu ni svesni da u elektronskim cigaretama postoji nikotin, naše istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da čak 70 odsto učenika prvih razreda srednjih škola koji su koristili cigarete mislili da sadrži samo arome," istakla je Kilibarda.

Vejpovanje udvostručuje rizik od problema sa plućima kod tinejdžera: studija

Iako je prodaja elektronskih cigareta maloletnicima zabranjena, praksa pokazuje drugačiju sliku. Srmena Krstev, bivša predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, upozorava da postoje mnogi propusti.

"Kod nas ne postoji politika prema upotrebi duvana i srodnih duvanskih proizvoda. Nemamo dobre zakone, postojeći su zastareli preko svake mere. Nemamo nikakvu propagandu, odnosno medijske kampanje, koje bi obaveštavale stanovništvo o čemu se tu radi i kakvi su to proizvodi," istakla je ona.

Upotreba elektronskih cigareta prisutna je i u školama. Nedavno je u OŠ "Vasa Pelagić" u Beogradu učenik koristio elektronsku cigaretu tokom časa i sukobio se sa nastavnicom.

Ova zemlja u potpunosti zabranjuje elektronske cigarete!

"Kada ih mi primetimo, naša standardna praksa jeste da ih opomenemo, da kažemo da ugase cigaretu, da je odlože ili da izađu van dvorišta. Međutim, to je toliko rasprostranjena pojava da mislim da je nemoguće sankcionisati van škole," rekla je Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za Euronews Srbija.

U nekim slučajevima, za korisnike elektronskih cigareta sledeći korak su obične cigarete.

"Direktno targetiraju svoje buduće korisnike i tome zaista treba stati na put," kaže dr Krstev.

Osim astme, nikotinski proizvodi su opasni i po nervni sistem, kao i srce i krvne sudove. Budući da su elektronske cigarete relativno nove na tržištu, dugoročne posledice će tek postati poznate.

Izvor: Euronews Srbija