filteri close
Objavljeno: 24.02.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Uzroci za ovaj statistički podatak su logični

Žene koje imaju fakultetsku diplomu konzumiraju više alkohola od svojih manje obrazovanih vršnjakinja, zaključak je istraživanja koje su sproveli britanski stručnjaci.

Bolje obrazovanje nije "garant" da će se osoba kloniti poroka. Žene s fakultetskom diplomom imaju gotovo dva puta više izgleda da se propiju, ali su spremnije i da priznaju da imaju problem s alkoholom.

Sličan, mada ne toliko izražen odnos između konzumiranja alkohola i stepena obrazovanja uočava se i kod muškaraca.

"Što su žene obrazovanije, to su njihovi izgledi da se propiju i imaju probleme s alkoholom veći", zaključak je do kojeg su došli stručnjaci nakon analize istraživanja koje je sprovela Ekonomska škola u Londonu.

Naučnici se pitaju i upozoravaju: zašto stalno zaboravljamo koliko je alkohol opasan?

Studijom je bilo obuhvaćeno nekoliko hiljada Britanaca oba pola uzrasta između 30 i 40 godina.

Konzumiranje alkohola kod žena se može predvideti već na osnovu uspeha u školi u najranijem uzrastu. Tako devojčice koje imaju vrlo dobar ili odličan uspeh imaju 2,1 puta više šansi da u zrelom dobu svakodnevno piju alkohol.

Autori istraživanja ponudili su nekoliko mogućih objašnjenja ovakvog ponašanja.

Obrazovane žene se obično kasnije udaju i kasnije rađaju.

Imaju, takođe, aktivniji društveni život, a često rade u dominantno muškom okruženju u kojem postoji kultura konzumiranja alkohola.

Očevi bi trebalo da prestanu da piju alkohol šest meseci pre začeća

Budući da veći broj njih potiče iz srednje klase, moguće je i da su od malena imale priliku da posmatraju roditelje kako piju, navodi se u studiji.

Ipak, ističu stručnjaci, za preciznije obrazloženje takvog obrasca ponašanja orazovanijih žena, neophodna su dodatna istraživanja.

Naravno i najvažnije, ovo se odnosi na Britaniju, a ne na naše podneblje i nikako ne treba da znači da je za žene pogrešno da studiraju.