filteri close
Objavljeno: 24.10.2021. Image source: Foto:Unsplash/ engin akyurt
300x600

Opšte je poznato da nedostatak vitamina i minerala u organizmu utiče na pad imuniteta i da telo postaje sklono raznim bolestima.

Veoma je bitno znati kakav uticaj koji vitamin ima na naše telo, jer prekomeran unos određenih vitaminskih suplemenata može dovesti do metaboličkih problema, poznatijeg kao vitaminoza. Obratitie pažnju, jer vas u narednih nekoliko redova informišemo o dobrim i lošim stranama nekih od najrasprostranjenijih vitamina:

Vitamin A
Vitamin A pospešuje vid, pozitivno deluje na kosti, kožu, kosu, disajne organe, krvne sudove, srce, ali organe za varenje. Odličan je antioksidant i jača imunitet.Prevelika količina ovog vitamina može izazvati glavobolju i mučnine.Ukoliko konzumirate sledeće namirnice, budite sigurni da unosite dovoljno ovog vitamina:  šargarepa, zeleno povrće, žuto i narandžasto voće, jaja, mlečni proizvodi..
Vitamin B
Vitamin B povoljno deluje na energiju, pospešuje koncentraciju i održava nervni sistem. Odličan je za kosu, nokte i kožu (B7). Vitamin B6 je neophodan za formiranje mišića. Vitamin B je najviše rasprostranjen u: kvasacu, intergalnom brašnu, žitaricama, krompiru, mesu, spanaću, mahunarkama...
Vitamin C
Vitamin C je sjajan antioksidans koji potpomaže očuvanju i jačanju imuniteta i regeneraciji kože.  Nalazi se u žutom i narandžastom voću, lisnatom povrću, zelenom povrću i povrću jarkih boja. Njegov nedostatak može da prouzrokuje neke od sledećih bolesti: krvarenje desni, modrice, opekoticne, umor, prelome, bolesti krvnih sudova i oštećenja na srcu.Dobra stvar kod ovog vitamina je što njegov prekomeran unos nema nikakvih dugotrajnih negativnih efekata (kratkotrajna mučnina i proliv su potencijalan problem), imajući u vidu da se izlučuje putem mokraće.
Vitamin D
Ovaj vitamin omogućava telu da se pravilno razvije i da kosti i zubi budu jaki, ali i da mišići i nervi budu u optimalnom stanju. Riba, jaja i mlećni proizvodu u sebi sadrže najveći procenat vitamina D. Ukoliko imate proliv, nervozni ste, imate česte grčeve i glavobolje, proverite da nemate manjak vitamina D.