filteri close
Objavljeno: 03.09.2024. Image source: Pexels
300x600

Šta napraviti za užinu koju će vaši školarci zaista pojesti?

Zvuči poznato? Vaše dete se svaki dan vraća kući sa pola pojedenog sendviča? Ili možda uopšte ne dira užinu? Ne brinite, niste sami! Mnogi roditelji se suočavaju sa ovim izazovom.

Priprema užine za decu koja idu u školu može biti izazov, jer je važno pronaći balans između hranljivosti i ukusa. Deca su često izbirljiva, pa su mnogi roditelji u potrazi za receptima koji su zdravi, a istovremeno dovoljno ukusni da ih deca rado jedu.

Donosimo nekoliko ideja koje će pomoći da vaši mališani unesu potrebne hranljive sastojke tokom školskog dana, a pritom uživaju u svojoj užini.

Vratila se škola - šta jesti da se bolje uči?

1. Wrap sa piletinom i povrćem

Wrapovi su jednostavni za pripremu, a deca ih obožavaju jer izgledaju kao mini sendviči. Koristite integralnu tortilju, dodajte pečenu piletinu, svežu salatu, kriške paradajza, krastavca i malo avokada. Sve to možete začiniti jogurt sosom ili humusom za dodatni ukus.

2. Voćne salate sa jogurtom i medom

Voćne salate su osvežavajuće i pune vitamina. Kombinujte sezonsko voće, kao što su jabuke, kruške, banane i bobičasto voće. Dodajte malo grčkog jogurta i kašičicu meda za prirodnu slatkoću. Ovaj obrok će deci pružiti potrebnu energiju, a ujedno je i pravi slatkiš.

3. Mini pite sa spanaćem i sirom

Ove pite su odličan način da ubacite povrće u ishranu vaših đaka. Napravite ih od lisnatog testa, spanaća i sira (možete koristiti fetu ili mladi sir). Pite su praktične za nošenje i ostaju sveže nekoliko sati.

4. Granola barovi sa medom i orašastim plodovima

Domaći granola barovi su mnogo zdravija opcija od kupovnih varijanti. Napravite ih od ovsenih pahuljica, orašastih plodova, suvog voća i meda. Ovi barovi su bogati vlaknima i proteinima, pa su savršeni za užinu koja će deci dati dovoljno snage do sledećeg obroka.

5. Integralni sendviči sa humusom i povrćem

Klasičan sendvič može postati prava energetska bomba ako ga pripremite s integralnim hlebom, humusom, kriškama svežeg povrća i kriškom kvalitetnog sira. Deca vole humus zbog kremaste teksture i ukusa, a ovo je odličan način da im "ubacite" malo povrća.

Hormonsko zdravlje i ishrana: Mitovi i stvarnost

6. Smoothie u flašici

Smoothiji su sjajan način da deca dobiju dovoljno voća i povrća, a da toga nisu ni svesna. Napravite smoothie od banane, bobičastog voća, spanaća i malo bademovog mleka ili običnog jogurta. Sipajte ga u flašicu koja se ne prosipa, i deca će rado popiti svoju užinu.

7. Mafini sa tikvicama i šargarepom

Ovi slani mafini su savršeni za decu koja vole peciva. Tikvice i šargarepa se savršeno uklapaju u testo i dodaju sočnost, dok deca često i ne primete da jedu povrće. Puni su vlakana i vrlo zasitni.

8. Palačinke sa ovsenim pahuljicama

Zamenite klasične palačinke zdravijom varijantom. Napravite testo od ovsenih pahuljica, jogurta i malo meda. Palačinke možete premazati puterom od kikirikija ili voćnim džemom sa smanjenim šećerom.

Ključ uspeha u pripremi užine je u raznovrsnosti i kreativnosti. Deca vole kada užina izgleda zabavno i kada mogu da biraju između nekoliko opcija. Kombinovanjem zdravih sastojaka i uvođenjem malih trikova, kao što je korišćenje omiljenih dečjih namirnica, možete biti sigurni da će vaši školarci rado pojesti ono što ste im spakovali.