filteri close
Objavljeno: 15.07.2024. Image source: Pexels
300x600

Ogroman broj ljudi nije dovoljno fizički aktivan, što donosi brojne opasnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je alarmantne podatke o rastućem trendu fizičke neaktivnosti među svetskom populacijom. Prema najnovijim informacijama, čak 1,8 milijardi ljudi, ili 31% odrasle populacije širom sveta, izloženo je zdravstvenim rizicima zbog nedovoljnog kretanja.

Istraživanja pokazuju da se od 2010. do 2022. godine procenat fizički neaktivnih odraslih osoba povećao za oko 5%. 

Ukoliko se ovakav trend nastavi, predviđa se da će do 2030. godine čak 35% svetskog stanovništva biti nedovoljno aktivno, što bi značajno ugrozilo globalni cilj smanjenja fizičke neaktivnosti.

Video vodič: Kratko dinamičko zagrevanje za bolji trening i manje povreda

SZO naglašava važnost redovne fizičke aktivnosti za očuvanje zdravlja. Preporuka je da odrasli nedeljno upražnjavaju 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti. Nedostatak kretanja povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, demenciju i određene vrste karcinoma.

Regionalne razlike u stopama fizičke neaktivnosti su značajne. Azijsko-pacifički region (48%) i južna Azija (45%) prednjače po broju neaktivnih stanovnika, dok zapadne zemlje s visokim prihodima beleže nešto nižu stopu od 28%.

Kako da počnete da trčite?

Istraživanje je takođe otkrilo da su žene globalno manje fizički aktivne od muškaraca (34% naspram 29%), dok je najmanja stopa aktivnosti zabeležena kod osoba starijih od 60 godina.

Ovi podaci ukazuju na hitnu potrebu za globalnom akcijom u promociji fizičke aktivnosti i stvaranju uslova koji će omogućiti ljudima da vode aktivniji i zdraviji život.